Nyílt nap a Budapesti Francia Intézetben

Nyílt napot tart a Budapesti Francia Intézet március 24-én, szombaton, amelyen bemutatkozik az intézet új kártyája, az IF Pass. Változatos programokkal várják az érdeklődőket egész nap, 10-től 15 óráig. Francia nyelvórák felnőtteknek és gyerekeknek, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, tájékoztató a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről, némafilmkoncert és még sok érdekesség szerepel a programok között.

A 18. Frankofón Fesztivál keretében a Budapesti Francia Intézet nyílt napot tart március 24-én, szombaton. A nyílt napon az intézet bemutatja új tagsági kártyáját, az IFPass-t, amely egyrészt a frankofón közösséghez való tartozást fejezi ki, másrészt áprilistól a Francia Intézet programjainak látogatásához és szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges belépő lesz. Ezen a napon a Fő utcai épületben az IFPass kereskedelmi és kulturális intézményi partnerei is bemutatkoznak, így az idelátogatók közvetlenül értesülhetnek a kártyával igénybevehető kedvezményekről.
Az IFPass partnerintézményeinek standjain kívül számos, a francia nyelvhez kapcsolódó program, filmvetítés, kiállítás, zene, tombola és kreatív foglalkozások várják a közönséget.

A Nyílt napra a Francia Intézetbe látogat Bernard Cerquiglini francia nyelvész, a TV5 Monde Merci, Professeur ! című televíziós programjának műsorvezetője. Cerquiligni professzor a Latitudes könyvesboltban válaszol az előzőleg feltett francia nyelvtani és helyesírási problémákat érintő kérdésekre.

Idén is érdekes programokkal várják a gyerekeket és a családokat. A Médiatárban hangszerkészítő kreatív foglalkozást és közös zenélést tartanak a kicsiknek, 15 órától pedig az Intézet mozitermében a Párizsi mumus című animációs film magyar nyelvű változata lesz látható.

A Café Dumas-ban ez alkalommal kanadai juharszirupos palacsintát lehet kóstolni, a zenei aláfestésről egész nap DJ Maandjet gondoskodik, a résztvevők között pedig idén is értékes nyeremények találnak majd gazdára a 14.30-kor kezdődő tombolasorsoláson, amelynek fődíja egy 40 órás francia nyelvtanfolyam a Budapesti Francia Intézet nyelviskolájában (értéke 50 000 Ft).

Azok, akik kifejezetten a francianyelv-tanulás iránt érdeklődnek, számos nyelvi programon vehetnek részt. Nyelvi szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia DELF/DALF nyelvvizsgákról. A nyelviskolában ezen kívül rendkívüli beiratkozást is tartanak az áprilisban induló nyelvtanfolyamokra.

A mostani Nyílt nap másik különleges programja a 17 órakor kezdődő némafilmkoncert lesz. Julien Duvivier HÖLGYEK ÖRÖME című, 1930-as filmjének kockái alá Jean Yves Leloup DJ és hangmester (RadioMentale) kever élőben a film eredeti zenéjének és a dzsessz motívumainak felhasználásával friss, elektromos-popos hangzást. A Hölgyek öröme Julein Duvivier utolsó némafilmje, amelyet a közelmúltban kiváló minőségben restauráltak. A filmet a francia rendező pályájának csúcsaként tartják számon, akinek akkor már számos művészi eszköz állt rendelkezésére Zola regényének adaptálására. A zeneszerző és DJ, Jean-Yves Leloup a RadioMentale duóval mintegy 15 éve kezdte a némafilmklasszikusok zenei újraértelmezését. Egyfajta avantgarde hagyományt követve egyedi, modern filmzene születik, amely  érzékletesen fejezi ki a narráció és a szereplők érzelmi változásait.

A programokra a belépés díjtalan.

További információ: http://franciaintezet.hu/hu/cikkek/programok/fiataloknak/nyilt-nap-2018_03_24.html,

valamint az esemény facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/409842702796702/

Forrás: Budapesti Francia Intézet