Gyászol a MÁV Szimfonikus Zenekar – 93 éves korában elhunyt Irwin Hoffman karmester

A MÁV Szimfonikusok mély hálával és örök barátsággal gondol egyik legfontosabb barátjára, a nagyszerű Irwin Hoffman-ra, aki több mint 10 éve rendszeres vendége volt az együttesnek. A tegnap este eltávozott zenész emléke soha be nem tölthető űrt hagy a zenekar és a világ zenei életében.

Irwin Hoffman © J. Kattán

Irwin Hoffman 17 évesen debütált karmesterként a Philadelphia Zenekarral. Hosszú, tartalmas élete során számos világszínvonalú szimfonikus zenekar tagja, karmestere, vezetője volt: Vancouver Szimfonikusok, Chicagói Szimfonikus Zenekar, Floridai Szimfonikus Zenekar, Bogotá Filharmonikusok Colombia, Costa Ricai Nemzeti Szimfonikus Zenekar. Hoffman volt a Chicagói Szimfonikus Zenekar vezető karmestere Solti György előtt, és a magyar főzeneigazgató regnálása idején is az együttes állandó karmestere maradt. Elmúlt 93 éves, de tapasztalata, hatalmas zenei tudása és szuggesztivitása töretlen volt.

Irwin Hoffman 2005 óta minden évben visszatérő vendége volt a MÁV Szimfonikusok zenekarának. Irányítása alatt különleges életkedvvel és energiával játszott a zenekar. Ez a rendkívüli kapcsolat abból fakad, hogy Irwin Hoffman sosem irányította, inkább vezette az együttest.

Lendvai György a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezetője elmondta:

„Kapcsolatunk még 1989-re nyúlik vissza, amikor a Costa Ricai Nemzeti Szimfonikus Zenekar tagjaként, Irwin Hoffman irányítása alatt dolgozhattam. Egyik utolsó tagja volt annak a karmester generációnak, akiről azt mondjuk, „rajzos karmester”. Világos keze volt, nem csak egyértelmű, hanem gyönyörű mozdulatokkal vezényelt. Hallgatni lehetett a kezeire, szakmailag mellette dolgozni pedig, rengeteg tapasztalatot adott. Később, mikor itthon a MÁV Szimfonikusok élére kerültem, örömmel hívtam meg a zenekar koncertjeinek vezetésére. Az elmúlt több mint tíz év alatt a szakmai kapcsolat barátsággá is alakult közöttünk. Nem csak egy remek zenészt, de egy barátot is gyászolok.”

A MÁV Szimfonikusok március 22-i koncertjüket a Zeneakadémián, Irwin Hoffman emlékének ajánlják. Műsoron Bach János-passiója. A zenekart Kamp Salamon vezényli.

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar