Kossuth-díjas színművész lesz a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj egyik zsűritagja – Hegedűs D. Géza segít megtalálni a két különdíjast

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj háromfős zsűrijének tagja lesz Hegedűs D. Géza, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. A színművész a tavaly szeptemberben hagyományteremtő céllal alapított díj szavazóbizottságában elismert orvosprofesszorok mellett a társadalmi oldalt fogja képviselni.  Az előadóművész szerint kimagasló szaktudással rendelkező, nagyszerű szakemberek sokasága segíti életünket, de a folyamatnak kétirányúnak kellene lennie, ahol mi magunk is teszünk az egészségünkért. A 7 közönségdíjas és 2 szakmai zsűri által méltatott orvost április 26-án ismerik el a Magyar Tudományos Akadémia székházában lévő Akadémia Klub Kodály-termében, egy ünnepélyes díjátadón.

Hegedűs D. Géza © Dömölky Dániel

Hegedűs D. Géza felkérést kapott, hogy zsűritagként segítsen meghozni a döntést a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj két különdíjának odaítélésében. A honlapon szereplő, gyógyítás iránt elkötelezett, példaértékű munkát végző orvosokat pácienseik jelölték, akik közül összesen 628 orvos vesz részt a szavazáson. A felkérésről a színész így nyilatkozott:

„Örömmel leszek a hozzáértő és nagyszerű  gyógyító és kutató orvosok társa ebben a munkában. Az orvosi díj zsűrijében ezúttal emberként vállaltam szerepet, olyan civilként, akinek rengeteg jó élménye van. Én például igen egészségesen élek, vitamin centrikus vagyok és főleg a zöld világban élem meg a gasztronómiai örömöket, két évvel ezelőtt mégis elkapott egy influenza és a legártatlanabb tünetekkel vetődtem el egy gégészeti vizsgálatra. A csodálatos orvos akkor azonnal tüdőgyógyászhoz küldött, így pont időben kezeltek ki egy kezdődő tüdőgyulladásból.” – mesélte Hegedűs D.

Ugyanakkor hiába vannak nagyszerű emberek, akik tudásukat, energiájukat, idejüket szánják rá a gyógyításra, ha mi az életmódunkkal nem segítjük, hogy minél kevesebbszer kerüljünk ilyen helyzetbe. A folyamatnak kétpólusúnak kellene lennie, mert mi magunk legalább annyira felelősek vagyunk az egészségünkért, mint a minket gyógyító szakemberek „– tette hozzá.

A jelöltek közül a nagyközönség március 30-án éjfélig választhatja ki az év közönség díjasait. A kiválasztott orvosok munkáját a szavazási időszak lezárását követően a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány április 26-án ünnepélyes díjátadó keretében ismeri el, amely a Magyar Tudományos Akadémia székházában lévő Akadémia Klub Kodály-teremében kerül megrendezésre.

További információk: www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Szent-Gy%C3%B6rgyi-Albert-Orvosi-D%C3%ADj-1928159300792236/