Nemzeti ünnepi megemlékezések Rómában

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára a Római Magyar Akadémia is külön rendezvény-sorozattal készül. A programok március 15-én, szerdán 15.00 órakor a Római Magyar Nagykövetséggel valamint a Szentszéki Magyar Nagykövetséggel közösen szervezett koszorúzással kezdődnek, a római Gianicolo dombon található Türr István szobornál, nem messze a Róma fölé magasodó Garibaldi emlékműtől. A rendezvényen Őex. Eduard Habsburg-Lothringen szentszéki nagykövet mond ünnepi beszédet.

A megemlékezés másnap március 16-án, 20.30 órakor a Római Magyar Akadémia Liszt termében (Falconieri palota–Via Giulia, 1) folytatódik a Krulik Kvartett  (Krulik Eszter – hegedű, Bálint Angéla –hegedű, Jobbágy Andor – brácsa, Nagy Judit  – cselló)  és Nicola Possenti zongoraművész  ünnepi koncertjével.

A koncertet megelőzően 19.30 órakor kerül sor  az Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából Az első lépések –  a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak művei  ABA-NOVÁK VILMOS, MONÁR C. PÁL, PÁTZAY PÁL, SZŐNYI ISTVÁN című kiállítás hivatalos megnyitójára.

A Krulik Kvartett 2011-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatóiból. Repertoárjukon egyaránt megtalálhatjuk a 20. századi magyar zeneszerzők – Bartók, Kodály, Weiner – vonósnégyeseit, valamint több ma élő szerző művét, de a nagy klasszikusokat is. Mestereik közé sorolják Csaba Pétert, Takács-Nagy Gábort, Wilheim Andrást. 2012-ben Maurice Ravel díjat nyertek Saint-Jean-de-Luz-ben, a Nemzetközi Ravel Akadémián. 2013-ban rezidens kvartettként vettek részt az Ostrava Days elnevezésű kortárszenei fesztiválon, Csehországban. Bemutatkoztak már Szlovákiában is, ahol a modern zenét népszerűsítő, nemzetközi hírű Quasars Ensemble-vel dolgoztak többek között. Több ősbemutató fűződik nevükhöz, hazai hangversenyeik közül egyre többet rögzít a Magyar Rádió. Felléptek a Bartók Emlékházban, a Zenetudományi Intézetben, a Magyar Rádió Márványtermében, a Zeneakadémia Solti termében, A MÜPÁban, az MTA dísztermében, a BMC koncerttermében, a Nádor teremben, A FUGÁban, az őrségi Virágzás Napjai fesztiválon. Nicola Possenti zongoraművésszel a budapesti Olasz Kultúrintézetben adtak önálló estet 2016 őszén.
Nicola Possenti 1996-ban született Rómában. Szinte még kisgyerekként, 3 évesen kezdett el zenét tanulni.  9 éves korában felvéltelt nyert a latinai „Ottorino Respighi” Zenei Konzervatóriumba, majd Sergio Perticaroli zongoraművész  javaslatára tanulmányait a római Szent Cecília Konzervatóriumban folytatta, Francesco Martucci tanítványaként.  A budapesti közönség előtt nem ismeretlen a neve, hiszen  2012-ben, az  Olasz Kultúrintézet által szervezett 1956-os emlékkoncerten már fellépett a Krulik kvartettel.

Az egyben Kodály évforduló alkalmából szervezett esten Kodály, Bartók, Brahms művei csendülnek fel.

Forrás: Római Magyar Akadémia
,