Bábelőadást streamel a Csili Művelődési Központ – Országos bábtalálkozó és dokumentum-bábjáték

2018. március 24-én országos Bábtalálkozót tart a Csili Művelődési Központ (Csili). A nagyszabású eseményen hét bábtársulat mutatkozik be, a debreceni Vojtina, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Ziránó Színház, a Magamura Alkotóműhely, Fabók Mancsi Bábszínháza, Hepp Trupp művészei és a LedPuppets Bábszínház. Délelőtt bábelőadásokkal és bábkészítéssel várják az érdeklődőket, délután pedig egy nem mindennapi előadást tartanak a társulatok Selyemakvárium címmel. Pogány Judit, a darab főszereplője és a társulatok közösen mesélik el egy pesterzsébeti idős hölgy történetét. Az előadást több kameraállásból élőben közvetítik a pesterzsébeti Kossuth Lajos utcán kihelyezett kivetítőn.

Az egész napon át tartó országos Bábtalálkozó programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Délelőtt a Meseerdő és a Batyu Bábszínház előadásait láthatják a nézők, az előadások között pedig nagyszerű programot kínál a bábkészítés. Az Astra Bábegyüttes elválaszthatatlan része a száz éves Csili történetének, hiszen a Művelődési Központ már ötven éve ad otthont a társulatnak. A Vízvári László által alapított Bábegyüttes elmúlt hat évtizedéből rendezett kiállítást tekinthetik meg a látogatók, aminek megnyitója délután 16:30-kor kezdődik.

A Bábtalálkozó második felében a debreceni Vojtina, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Ziránó Színház, a Magamura Alkotóműhely, Fabók Mancsi Bábszínháza, Hepp Trupp művészei és a LedPuppets Bábszínház foglalja majd el a Csili színháztermének kiürített nézőterét, hogy bemutassák az egyedülálló Selyemakvárium című dokumentum-bábjátékot, amely az első ilyen darab Magyarországon, minden mozzanata, jelenete valós történeten alapszik. A darabról az alkotók a következőket írják:

” Él egy ember Pesterzsébeten. Nő. Kislány, feleség, anya, beosztott, főnök, nyugdíjas, önkéntes segítő, néni, amatőr festő, a közösség szíve-lelke. Itt született, itt nőtt fel, itt járt iskolába, itt kezdett el dolgozni, innen ment nyugdíjba. Az életében benne van a kerület élete is. A történelmi fordulatok, a hétköznapok, a változások és állandóságok. Nagy és kis dolgok, rendkívüli és mindennapi történetek.

Nagy mesélő. Ahogy visszaemlékszik, szárnyra kapnak, keringenek körülötte a sztorik, a humoros és tragikus események, és kirajzolódik belőlük egy ember, egy család, egy kerület, sőt, egy ország története is. Van benne minden, a bilibe potyogó söréttől a téglagyári tóhoz kötődő halazásig, az óvóhely lejáratába beszorult kövér szomszédtól a Habselyem gyár felemelkedéséig és bukásáig. Mese ez, igazmese.”

Egyedülálló vállalkozás ez az előadás, hiszen a hét különböző bábtársulat mindegyike egy-egy jelenetet elevenít meg ebből az ízig-vérig pesterzsébeti történetből, amelyet Gimesi Dóra írt egy pesterzsébeti hölgy elmesélései alapján. A jeleneteket Pogány Judit narrációja, játéka köti össze. Az előadás különlegessége továbbá, hogy  az egyes társulatok eltérő technikákkal dolgoznak, láthatunk kesztyűs bábokat, sík figurás képmutogatókat, ledekkel belülről megvilágított fénybábokat, másfél méteres japán bunrakukat és tárgyanimációs jelenetet is.

Az előadást több kameraállásból élőben közvetítik a pesterzsébeti Kossuth Lajos utcán kihelyezett kivetítőn, illetve ezzel párhuzamosan ustreamen keresztül online is követhető lesz az előadás a Csili honlapján.

A Bábtalálkozó része az egy éven át tartó centenáriumi programsorozatnak, amelyet a Csili Művelődési Központ 100. születésnapjának ünneplésére szerveznek.

Program

10 óra Meseerdő Bábszínház: Varázsvirág

11-15 óráig bábkészítés
15 óra Batyu Bábszínház: Mesék könyve és Holle anyó
16.30-kor Kiállításmegnyitó az Astra Bábegyüttes hat évtizedéből

18.00 Selyemakvárium
Játsszák:
Pogány Judit
Vojtina Bábszínház
Griff Bábszínház
Ziránó Színház
Magamura Alkotóműhely
Fabók Mancsi Bábszínháza
Hepp Trupp
Led Puppets Fény- Báb – Színáz

Zene: Fancsikai Péter
Video: BACKFRONT
Támogató: LiveBroadcast

A projekt művészeti vezetője: Schermann Márta
Író: Gimesi Dóra
Dramaturg: Garai Judit
Produkciós vezető: Dávid Anikó
Rendező: Schermann Márta

A rendezvény ingyenes!