Kortárs képzőművészetről könnyedén

Márciustól kezdődően új programsorozatot indít minden hónap második szombat délutánján a Ludwig Múzeum.

Az eseménysor egyik fő eleme a proKONTRA címet viselő művészeti „kibeszélő show”, amelynek keretében alkotók, információra éhes befogadók, kurátorok, alkalmi „kultúrcelebek” tekintetének kereszttüzében beszélgetünk kortárs művekről.

A szabad eszmecserét Készman József kurátor segíti, az esemény állandó, de személyükben változó szereplői pro és kontra érvelnek egy-egy alkotás mellett vagy ellen: eltérő álláspontok konfrontálódnak, hogy megküzdjenek a művészet igazságáért!

A rendezvénysorozat nem csupán szakmai eszmecsere: a meghívott vendégek egyéb produkciókkal készülnek, a tartalmas beszélgetéseket lazulás követi, a Ludwig Lounge-ot levezetésként társművészeti előadás, majd zene zárja.

A március 10-én debütáló esemény részletes programja

16.30 – 18.00 proKONTRA

Fókuszban a Gruppó Tökmag Sárkány Lee-projektje A CAPP. Közös ügyeink. Együttműködésen alapuló művészeti projektek c. kiállításon látható, különféle társadalmi problémákat körüljáró művészeti beavatkozások közül a Kovács Budha Tamás és Tábori András alkotta duó egyszerre megható és felemelő reanimációs gyakorlata körül forog az est.

A „beszélő fejek” mélyfúrását időről időre performatív elemek törik meg, rövid felolvasó színházi feldolgozásban hallhatunk részleteket a dunántúli Sárkány Lee életéből. Lee a fiatalkorú Kolompár István 21. századi elektromos avatárja a múlt század 80-as éveiből, akinek rövid és tragikus élettörténete pikareszkszerű elemekből áll. Az eredetileg képregény formájában történő megjelenés nyomán a csoport művészeti oknyomozásba kezdett. A rekonstrukció nyomán feltáruló társadalmi helyzetkép azonban jóval túlmutat önmagán…

A beszélgetést vezeti: Készman József kurátor Beszélgetőpartnerek: Lágler Péter kultúrantropológus, a BMK munkatársa,  Szijártó Zsolt, kultúrakutató, a PTE Kommunikáció- és Médiatudományi tanszék vezetője.

Meghívott vendég: Horváth Kristóf, alias Színész Bob több Slam Poetry Budapest verseny győztese, aki jelenleg képességfejlesztő foglalkozásokat, valamint slam poetry és rendhagyó irodalmi órákat tart gyerekeknek, fiataloknak, a Tudás 6alom Csoport létrehozója és vezetője, a Bob és Bobek Orchestra frontembere.

18.00 – 18.30 Fülbezene

Vendég: Petruska

Petruska a hagyományos rockzenei felállást következetesen mellőző, minimalista formációja meglepő erővel tölti be a színpadokat, előadásmódja Intelligens humorral fűszerezett, őszinte.

19.00 – 20.00 Artist Walk. Exkluzív angol nyelvű tárlatvezetés a művésszel

Rafael Y. Herman

Az izraeli születésű művész az éjszaka sötétjét bemutató munkáiról ismert, elvezet minket a szürrealitás és a valóság határához, ahol az éjszaka világáról készült ábrázolásai a néző számára nappali világosságnak tűnhetnek.

A programon a részvétel ingyenes.

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum