Várfok Galéria – MIA Photo Fair 2018

Örömmel adunk hírt arról, hogy a Várfok Galéria idén is részt vesz a MIA Photo Fair 2018 nemzetközi fotóvásáron, mely március 9. és 12. között kerül megrendezésre Milánóban. A standunkon idén Czigány Ákos, Korniss Péter és Misetics Mátyás fotográfiáit mutatjuk be! Szeretettel várunk mindenkit az A 22-es standon.

Fotó forrása: Várfok Galéria

A Várfok Galéria a kortárs magyar fotográfiai színtér három meghatározó alakját mutatja be a MIA Photo Fairen. Czigány Ákos, Korniss Péter és Misetics Mátyás személyében három különböző generációval és három eltérő fotográfiai megközelítéssel ismerkedhetnek meg a standra ellátogatók.

Czigány Ákos (1972, Budapest) művei már ismertek a MIA közönsége számára, tavaly nagy sikerrel szerepeltek a vásáron. Czigány művészetének alappilléreit a magyar konstruktivista hagyományok, a Bauhaus térélménye és a konceptualizmus szellemi háttere adják. Számos elismerésnek örvend, így többek között 2010-ben Egek – hommage à Hiroshi Sugimoto című sorozatával elnyerte a neves Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat, valamint az International Photography Awards 3. díját, 2011-ben a prágai Leica Galéria FRAME011 nemzetközi fotográfia versenyének 2. díját és különdíját. Alkotásaival az elmúlt években számos egyéni és csoportos kiállításon találkozhattak az érdeklődők Magyarországon (Magyar Nemzeti Galéria, Mai Manó Ház, székesfehérvári Szent István Király Múzeum), valamint külföldön (Museum im Kulturspeicher, Würzburg; Galerie Braubach five, Frankfurt; Galleria Parmeggiani – Musei Civici di Reggio Emilia, NOPX Galleria, Torino etc.) egyaránt.

A Várfok Galéria standján a magyar fotográfia legendás alakjának, Korniss Péternek (1937, Kolozsvár) is kiállításra kerülnek alkotásai. Korniss 2017-ben ünnepelte 80. születésnapját a Magyar Nemzeti Galériában nyílt nagyszabású életmű-kiállítással. Korniss munkássága az egyik leggazdagabb hazai fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, mely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig.
Mindemellett Korniss a világ különböző tájain készített sorozatokat, többek között Észak-és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

Misetics Mátyás (1982, Budapest), a Várfok Galéria legfiatalabb fotográfusa, új sorozatával, a Dark Matterrel mutatkozik be. Misetics Mátyás (1982, Budapest) fiatal kora ellenére évek óta meghatározó alakja a hazai fotográfiai színtérnek, képeit a közönség számos kiállításon láthatta itthon és külföldön egyaránt. 2007-es Artificial Light sorozata – mely 2013-ban szerepelt a Magyar Nemzeti Galéria A magyar fotóművészet az új évezredben c. kiállításán – megrendezett éjszakai jeleneteivel, mesterséges fényeivel új irányvonalat indított el a hazai kortárs fotóművészetben és hatása a mai napig érződik. Misetics eddigi munkásságát tekintve egy tudatosan és szervesen alakuló életmű kibontakozásának lehetünk tanúi, melynek meghatározó fogalmai: az éjszaka sötétje, megrendezett jelenetek, éber álomba meredt alakok, mesterséges fények, az aszfalt feketeségéből felfénylő útjelek. A pontosan kigondolt és szerkesztett kompozíciók, a tökéletes, precíz kivitelezés és az árnyalatok gazdagsága, mind-mind munkáit az egyszerű műszaki technikától a legtisztább képzőművészet szintjére emelik.

Kiállított művészek:

CZIGÁNY Ákos (H), KORNISS Péter(H), MISETICS Mátyás (H)

STANDSZÁM: A 22

ONLINE KATALÓGUS: http://www.linky.am/catalogue/2517/mia-photo-fair/mia-fair/mia-photo-fair/galleria-varfok

Forrás: Várfok Galéria
,