Állatbarát gyerek = boldog gyerek? – 4 ok, amiért az állatokkal való ismerkedés személyiségfejlesztő

A babakorban játékként használt plüssfiguráktól a meseszereplő állatkákon át az első állatkerti kirándulásig, az iskolai környezetismeret-órákig, „állati” olvasmányainkig, egy jó David Attenborough-filmig, s végül akár saját háziállat tartásáig sokféle módon kísérik végig vadon élő (vagy háziasított) társaink a gyermekkort. Nézzük, hogy segíti gyermekünk személyiség- és jellemfejlődését, ha az állatokkal cimborál.

  1. Ki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet

Az állatvilágra való rácsodálkozás egy picit eltereli a fókuszt önmagunkról, sőt, az egész fajunkról is: olyan lények felé fordulunk figyelemmel, akikért felelősek vagyunk, akik különböznek tőlünk, és akik a mi jólétünktől függetlenül is teljes életre törekednek – a maguk módján. Az állatok megfigyelése a környezeti nevelés és egyben az elfogadás iskolájának első leckéje. Ha gyerekkorban megalapozzuk, fiainkban-lányainkban kialakulhat a törődés, az állatvilág és a természet megóvására irányuló készség és érzékenység.

2. Ismerd meg az állatokat – tanulj magadról!

Aesopus fabulái, népmesék, La Fontaine történetei és megannyi közmondás, sőt, Disney- és Pixar-rajzfilm tanúskodik arról, hogy az állatok felruházhatók emberi tulajdonságokkal… épp azért, mert az ő tulajdonságaik bizony az emberben is föllelhetők! Az állatvilágot szemlélve egyes vonásainkra ráismerhetünk (Szorgalmasak vagyunk, mint a méh? Lusták, mint a lajhár? Ravaszak, mint a róka? Hűségesek, mint a kutya? Makacsak, mint az öszvér?), és megtanulhatjuk kamatoztatni őket. Egyes viselkedésmintákat pedig érdemes eltanulni is az állatoktól.

3. Tiszta szórakozás!

Lenyűgöző dolgokra képesek négylábú, lábatlan, szárnyas, vagy épp pikkelyes barátaink! A makik külön hanggal jelzik, ha föntről, vagy ha lentről fenyeget veszély. A kígyóbűvölők igen nagy csibészek, ugyanis a kígyónak nincs füle, nem is hallja a zenét! A tarisznyarák nemcsak egy ceruzát, de egy akrilcsövet is gond nélkül kettéroppant az ollójával. Gondoltátok volna?! Az élményekkel járó, szórakoztató kikapcsolódás a gyerekek számára az egyik legpihentetőbb tevékenység. Hiszen az agyuk aktív (fel kell dolgozni a sok infót…), ugyanakkor stressztől és kényszeredett erőfeszítéstől mentes – valójában nem más ez, mint játék!

4. Gyerekünkből kis tudós lesz – észrevétlenül

Az erdei iskolától az állatok közvetlen megfigyeléséig, velük kapcsolatos hobbikig (méhészkedés, lovaglás, madárfigyelés…) az állatokkal foglalkozás szinte mindig tapasztalat- és élményalapú, tehát a megszerzett információk sokkal mélyebben rögzülnek a gyerekekben, mint az egyirányú tanulási helyzetekben. Megtanulják elválasztani az adatot a ténytől, rácsodálkozhatnak egy jelenség sokféleségére, mindezt ráadásul az iskolában is sokoldalúan kamatoztathatják! Bár nem lesz mindenkiből biológus, bármilyen pályát is választ később az ifjúság, e készségek birtokában csak jól járhat.

Ha azonban közvetlen megfigyelésre nincs mód, érdemes olyan tartalmat keresni, mely egyszerre ismeretgazdag, szórakoztató és aktivitásra is késztet.

A Da Vinci Kids egyik fontos témája a természet és az állatok világa. A TV csatorna mellett a Da Vinci Kids applikáció is tartalmaz rengeteg állatos kisfilmet az Elképesztő állatok kategóriában, a legjobb műsorokat gyerekeknek. A Csodálatos állatok című sorozatban Steven és Gail útmutatásával izgalmas módon találkozhatnak a gyerekek az állatokkal.

Kiderül, hogy kommunikálnak a gyűrűsfarkú makik a farkukkal, mekkorát rúg egy kenguru, létezik-e szárny és toll nélkül repülő állat (súgunk: bizony létezik!), hogyan kell megmosni egy gyilkosbálna fogát, és miért kell vigyázni a rablópoloskával! Tippeket kapunk az állattartáshoz is. Tudtátok, hogy a két „legköltséghatékonyabb” háziállat a csiga és a kínai selyemlepke hernyója? A Csináld magad rovat segítségével építhetünk halastavat, gyíkok számára sütkérezőteraszt. A Játék rovatban pedig próbára tehetjük a fülünket: vajon felismerjük, milyen állat adja ki az adott hangot?

A Da Vinci Kids applikáció a Google Play és az Appstore Áruházakban egyaránt elérhető, okostelefonra, valamint táblagépre letölthető.

Forrás: Felelős Szülők Iskolája
, ,