A Tehetség Napja – különleges családi vasárnap a Zeneakadémián

Milyen lehet egy hegedűóra a világhírű Szabadi Vilmossal, aki még Sir Georg Solti szólistája is volt, vagy egy énekóra Meláth Andrea operaénekessel, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetőjével? Hogyan tanít zongorán játszani Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője? Szeretne a Zeneakadémia hallgatója lenni? Kíváncsi az elektronikuszene-szakosok hanginstallációira? Kik azok a 18 éven aluliak, akik máris a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói? – akik szeretnének válaszokat kapni ezekre a kérdésekre, azoknak szól A Tehetség Napja, amely jóval több hagyományos hangversenyek egymásutánjánál.

© Stiller Ákos

A Zeneakadémia egész napos rendezvényén a közönség az Egyetemen és a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban folyó munkát ismerheti meg. Koncerteken, nyílt órákon és egyéb programokon mutatkoznak be az intézmények hallgatói és végzett művészei. Az előkészítő osztályoktól a Doktori Iskoláig minden korosztály képviselteti magát és várja az érdeklődőket a Zeneakadémia gyönyörű, szecessziós stílusú épületében, ahol délelőtt tizenegy órától este kilenc óráig több teremben párhuzamosan zajlanak a különleges programok. Fellépnek a Kamarazene, az Egyházzene és a Zongora Tanszék növendékei, valamint a Doktori Iskola hallgatói; többen közülük a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével a Solti Teremben játszanak majd. A nap folyamán kerekasztal-beszélgetésen, nyitott mesterkurzuson és egy kortárszene-projekt bemutatóján is részt vehetnek a Zeneakadémia kulisszatitkai iránt érdeklődők.

„A zenei tehetség sokrétű, megértéséhez, meglátásához és gondozásához karizmatikus tanáregyéniségekre, a tudás mellett érzelmeket is átadni képes művésztanárokra van szükség.  A tehetség kötelez – Genie oblige, ahogyan Liszt vallotta –, és ez nemcsak a tehetséges fiatalra, hanem mesterére is áll, hiszen a tehetség ígéretéből kibontani a művészt az Akadémia feladatai közé tartozik” –hangsúlyozta Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

A Tehetség Napjára egész napos belépőjegy váltható, amely az aznapi összes rendezvényre érvényes. Az esti koncerteken fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatói, a Zeneakadémia Karrieriroda által támogatott fiatal művészek, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

További információ a Zeneakadémia honlapján, illetve a kommunikacio@zeneakademia.hu címen érhető el.

A Tehetség Napjára a jegyek online is megvásárolhatóak.

Forrás: Zeneakadémia