Arthur Miller: Az ügynök halála – bemutató

Az ügynök halála (Death of a Salesman) Arthur Miller egyik legismertebb drámája, amelyet 1949-ben írt. Ezért a művéért megkapta a Pulitzer-díjat és a Tony-díjat. A darabot először a Broadwayn mutatták be 1949 februárjában Elia Kazan rendezésében. Magyarországi első premierje a Nemzeti Színházban volt 1959-ben. A Rácz Jenő által fordított darabot Marton Endre rendezte, Willyt Timár József, Lindát Somogyi Erzsi, Biffet Kálmán György, Happyt Kállai Ferenc játszotta. Az előadásról felvétel is készült, ez volt az első magyar színházi közvetítés.

Akkor még a kiöregedett, a két hatalmas bőröndöt egyre reménytelenebbül cipelő ügynök, Willy Loman sorsa amerikai sors volt, ma már közép-európai valósággá, hétköznapi szorongássá vált.

A műben Miller egy lecsúszott utazó ügynök hiábavaló erőfeszítéseit mutatja be az általa elképzelt ideális, sikeres munkáért és családi életért. Willy a családjáért látszólag mindent feláldozó apa szerepét játssza, valójában azonban a saját álmaiban él, és megalomániás célokat követ. Sikertelensége miatt elbocsájtják a munkájából, és a kisember álmai a sikerről és családjáról egyszeriben szertefoszlanak.

„Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni.

A darab jelentéktelen képekből nőtt ki – üres vasárnap délután, kocsimosás. Hol van már az a kocsi?
Az öregedés képe, mikor az embernek oly sok barátja eltávozott már, idegenek ülnek a hatalmasok székében is, nem tudnak semmit nagy tetteidről, nem ismerik felbecsülhetetlen értékedet.
És mindennél fontosabb talán a keserves vágyakozás képe mely erősebb az éhségnél, a nemiségnél vagy a szomjúságnál, az a vágy, hogy legalább egy ujjlenyomat maradjon az ember után valahol a világon. ” (Arthur Miller)

A darabot Hamvai Kornél új fordításában állítjuk színpadra.

Arthur Miller: Az ügynök halála – Bemutató: 2018. március 2., Hevesi Sándor Színház

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.
Forrás: Hevesi Sándor Színház


 

Szereplők