8. Frankofón Filmnapok – Világsztárok és feltörekvő tehetségek

A 8. Frankofón Filmnapok idei válogatása is bővelkedik olyan nevekben, amikre minden moziba járó felkapja a fejét, de fiatal tehetségek is láthatók lesznek a szélesvásznon. Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Romain Duris és Christian Clavier új filmjei a Puskin és a Toldi mozi műsorán.

A francia film nagyasszonya, Catherine Deneuve két filmben is látható lesz a február 28-án kezdődő Frankofón Filmnapokon. Két egymástól nagyon távol álló világ találkozásáról szól a Külön világ (Tout nous sépare) című thriller, melyben egy tehetős asszony és autóbalesetből lassan felépülő lánya piti drogdílerekkel kerül összetűzésbe. Deneuve partnere Diane Kruger és a francia hiphopsztár, Nekfeu. Második alkalommal a Louis Garrel-retrospektív programjában vetített Szerelem nélkül soha (Les bien-aimés) című filmben  láthatjuk Louis Garrel, valamint a színészként kevéssé ismert rendező, Milos Forman partnereként, akikkel a “kinek jobb, aki szeret, vagy akit szeretnek?” kérdésre próbálnak választ találni.

Romain Durisszel is két filmben, két igen eltérő szerepben lesz alkalmunk találkozni: a Tűzszünet (Cessez-le-feu) című történelmi drámában, és a Mrs. Hyde (Madame Hyde) című thrillerben. A Tűzszünet főhőse, Georges Laffont az első világháború borzalmai után a távoli Nyugat-Afrikába menekül, majd a harcok óta megnémult bátyja kedvéért visszatér Párizsba. Georges egyedül a jeltolmács Hélène mellett lel némi nyugalomra. A filmet a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyen kívül mutatták be.

Romain Duris a francia film másik istennőjével, Isabelle Huppert-rel játsszik együtt a Mrs. Hyde (Madame Hyde) című, fantasztikus thrillerben. A külvárosi szakközépiskola félénk, távolságtartó és nem túl népszerű fizikatanárnőjébe egy viharos éjjelen belecsap a villám. Amikor Madame Guéquil magához tér, úgy érzi, valami megváltozott. De képes-e uralni azt a különös és cseppet sem veszélytelen erőt, amely feléledt benne? Isabelle Huppert ezért a szerepéért a 2017-es Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb női főszereplőnek járó díjat kapta.

A 8. Frankofón Filmnapok alkalmából mindkét film rendezője Budapestre érkezik.

A március 1-jei vetítése után vendégünk a Tűzszünet rendezője, Emmanuel Courcol.

A március 6-i és 7-i vetítések után vendégünk a Mrs Hyde rendezője, Serge Bozon.

Jöttünk, láttunk, újranéznénk. A francia mozi két nagy alakja egy vígjátékban találkozik. A Derült égből család (Momo) főszereplői, Christian Clavier és Catherine Frot házaspárt alakítanak, akik egy este arra érnek haza, hogy a házukba beköltözött egy ismeretlen férfi, aki a fiuknak mondja magát. A párnak nem rémlik, hogy valaha gyerekük született volna, de minden jel arra utal, hogy a fiatalember igazat mond…

A fiatal tehetségek közül Adèle Exarchopoulos-t lesz alkalmunk megtekinteni az Árva lány (Orpheline) című, különleges filmdrámában, mely egy lány életének négy stádiumát mutatja be. Vidéki kislány, akinek az életében a bújócska komolyra fordul. Majd lázadó kamasz, aki férfiak karjaiba menekül, mert bárhol, bárkivel jobb, mint otthon. Fiatal nő, aki felmegy a fővárosba, és másnak adja ki magát. És felnőtt anya, aki talán megtalálta a maga útját, de a múlt utoléri.

A 2017-es Velencei Filmfesztiválon a legjobb rendezés és a legjobb első filmnek járó Arany Oroszlán díját kiérdemlő Láthatás (Jusqu’à la garde) feszült thriller, mely a családon belüli erőszak bugyrait mutatja be. Válása után Miriam volt férje erőszakos természetére hivatkozva kizárólagos felügyeletet kér a gyerek fölött, a bírónő azonban nem érzi megalapozottnak a vádat, így rendszeres láthatást ítél az apának. A 12 éves Julien pedig túszként őrlődik a szülei között.

A március 3-i és 4-i  vetítésen vendégünk a film rendezője, Xavier Legrand és főszereplője, Léa Drucker színésznő.

További információ a franciaintezet.hu és a facebook.com/franciaintezet oldalakon, valamint a Frankofón Filmnapok és Fesztivál brosúrájában. Ez utóbbi online is megtekinthető az issuu.com/franciaintezet honlapon.

Forrás: Budapesti Francia Intézet
,