Utolsó héten látható a Keretek között kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Február 18-ig látható a Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

TÁNC | DAL | FESZTIVÁL

2018. február 17. szombat 18.00 – 01.00

A Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon című kiállítás finisszázsa

A Magyar Nemzeti Galéria immár negyedik hónapja álló kiállítása február 18-án, vasárnap lesz utoljára látogatható. A kiállítás zárásaként élménydús finisszázsra várjuk látogatóinkat február 17-én szombaton kora estétől éjjel 1 óráig.
A hatvanas évek művészeti irányait bemutató kiállításunkat a korszakot megidéző, valódi retró hangulatot teremtő estével búcsúztatjuk el. Lesznek kultikus filmek, tárlatvezetések, Ki tud többet a 60-as évekről? kvíz, a hatvanas évek irodalma, építészete, zenéje és tánca.

16.00 – 18.00 FILMVETÍTÉS ÉS KURÁTORI BEVEZETŐ
Hogyan interpretálja a film a 60-as évek művészetét, művészeit, milyen hagyományokból táplálkozik? A kiállítást kísérő filmvetítés- és előadássorozat utolsó állomásán Petrányi Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora tart bevezetőt a bemutatásra kerülő filmek előtt. Filmek: Halhatatlanság, r: Jancsó Miklós, 1959; Földből és tűzből, r: Kollányi Ágoston, 1962; Szobrászok a gyárban, r: Takács Gábor, 1967; Két arckép, r: Kovács András, 1965; Gitáros fiú a régi képtárban, r: Kovásznai György, 1964.
Belépőjegy: 500 Ft.
A vetítésre szóló jegy a 18.00-tól kezdődő finisszázs-programokon való részvételre nem jogosít (ahhoz kiegészítő jegy váltható). Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárban, illetve a www.jegymester.hu oldalon.
A TÁNC | DAL | FESZTIVÁLra szóló jeggyel már ez a program is látogatható!
Helyszín: A épület, földszint, aula

TÁRLATVEZETÉSEK a kiállításban
18.00 / 19.00 / 21.00 / 23.00
A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!
Találkozási pont: A épület, földszint

EZ A DIVAT! Stíluspárbaj és jelmezverseny a hatvanas évek jegyében
A 20. század második felének ikonikus divatmagazinja volt az Ez a divat. Akinek a padlásán vagy a nagyinál még hevernek megőrözött példányok, most könnyű dolga lesz: jöjjön hatvanas éveket idéző szerelésben, és megnyerheti a jelmezversenyt!
A hatvanas években számos stílusirányzat született és hatott a magyar divatra is. Kinek melyik stílus állt volna akkor a legjobban? Moon girl? Youthquake? Az absztrakt minta? A Lolita-ruha? A beat szerkó? A visszafogott Chanel-vonal? Vagy a provokatív MINI? Itt az alkalom a kipróbálásra!
A versenyre a helyszínen készült saját és a Magyar Nemzeti Galéria fb-oldalára feltöltött, #ezadivatmng hashtaggel ellátott fotóval lehet jelentkezni – amelyhez a hamisítatlan 60-as évekbeli nappali enteriőrt mi biztosítjuk! Lesz egyéni, illetve páros/csoportos kategória, valamint különdíj is.
Eredményhirdetés 22.00-kor, a The Qualitons koncert előtt, helyszín: B épület, aula

TOMBOLA
A Múzeum Shopban vásárolható tombolajeggyel értékesebbnél hasznosabb ajándékokat lehet nyerni az AMIKOR – antique, design, retro, vintage house és a Danubius Hotel Gellért Budapest jóvoltából, valamint csodás darabokat a Múzeum Shop hatvanas évek kollekciójából. A tombola bevételének összegét az Igazgyöngy Alapítvány számára ajánljuk fel, akik hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozását végzik egy alapfokú művészeti iskola fenntartásával.
Húzás kb. 22.45-kor, a The Qualitons koncert szünetében, helyszín: B épület, aula

18.30 A HATVANAS ÉVEK ÉPÍTÉSZETÉRŐL
Nem is gondolnánk egyes épületekről, hogy ebben a korszakban tervezték és kivitelezték őket, miközben a mai napig meghatározzák a főváros látképét. Építészeti kalandozás a várost építő emberről Szalai András építészmérnök és művészettörténésszel, a BME építészet történeti és műemléki tanszékének egyetemi docensével.

KERTMOZI
Ugyan nem a szabad ég alatt, de babzsákokon heverve, teljesen szúnyogmentes térben lehet megnézni a hatvanas években készült három kultuszfilmet.
18.30 Jancsó Miklós: Szegénylegények 1966, 95 perc
20.30 Gaál István: Sodrásban 1964, 90 perc
22.30 Bacsó Péter: A tanú 1969, 105 perc
Helyszín: I. emelet bálterem

19.30 KI TUD TÖBBET A 60-AS ÉVEKRŐL?
A Sport szelettől a Táncdalfesztiválig – zene, film, televízió és tömegkultúra a 60-as években. Kvízmester: Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.
Helyszín: B épület, aula

20.00 / 22.00 VERS MINDENKINEK
Irodalmi szemelvények a hatvanas évekből. A kiállítótérben öt különböző helyszínen, folyamatosan hangoznak el ismert és kevéssé ismert szövegek a Spirita Társulat színészeinek előadásában.
Helyszín: A épület, Keretek között című időszaki kiállítás

21.00 MAMBO ITALIANO
Perdüljön a szoknya, itt a mambó-láz! Tánctanítás Dalotti Tibor koreográfussal, a Botafogo Táncegyüttes alapítójával, művészeti vezetőjével.
Helyszín: B épület, aula

21.00 JÓ ESTÉT ELKÖVETŐ, JÓ ESTÉT ÁLDOZAT!
Egy borzongató előadás Bezsenyi Tamástól, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Kriminalisztikai Intézetének oktatójától a hatvanas évek bűnözéstörténetéről Fejes Endre egyik leghíresebb regénye, a Jó estét nyár, jó estét szerelem! tükrében.
Helyszín: B épület, aula

22.00 ROCK-BEAT | The Qualitons
A ’60-as, ’70-es évek hangzásvilágára épített, korhű hangszerekkel és hangszerelésben előadott zenéjével a The Qualitons egyedülállónak számít a magyar zenei életben. Zenéjükben izgalmasan találkozik a pszichedelikus soul-beat, a funk, a rock és az improvizáció. Turnéztak több ízben külföldön, s néhány évvel ezelőtt megidézték a magyar beat nagy korszakát Kovács Katival, több régi ikonikus dal feldolgozásával. A 2008-ban alakult zenekarnak eddig két albuma jelent meg, az első 2010-ben, Panoramic Tymes címmel egy német kiadó gondozásában, a második 2014-ben, Tomorrow’s News címmel. Jelenleg harmadik lemezükön dolgoznak, melynek világa kísérletezőbb, korszerűbb hangzást hoz majd, de ezen az estén főként a régebbi dalaik szólalnak majd meg és néhány, kizárólag erre az estre készült feldolgozás a 60-as évekből. És rendhagyó módon néhány számban Németh Juci szerepel vendégként.
G. Szabó Hunor – ének, gitár, dob / vocal, guitar, drums
Szőke Barna – gitár / guitar
Boros Levente – dob / drums
Menyhei Ádám – billentyű / keys
Helyszín: B épület, aula

JAZZBARLANG ÉS RETRÓ BÜFÉ egész este
Retró büfénkben egész este klasszikus retróízekkel várjuk vendégeinket, lesz jaffa szörp, zsíros kenyér lilahagymával, körözöttes szendvics és még sok minden más. És közben szól a jazz a ’60-as évekből: a hard bop, a soul-jazz, a bossa nova és a groove…
Helyszín: A épület, I. emelet, étterem

WORKSHOP
Üzenőfal
A kiállítótérbe elhelyezett iskolatáblán krétával üzenetet hagyhatnak a látogatók.

Küldöm a levelem – Egyedi képeslapok
Dekorgumi nyomdával egyedi képeslapokat készítünk, melyeket a hatvanas évek bélyegeivel látunk el, valamint nagyméretű bélyegeket teszünk egyedivé kollázs technikával és újságkivágásokkal.

Belépő (egységesen) a programra: 3.500 Ft
*Hosszított nyitva tartás idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatti kedvezmények. Kedvezményes, illetve díjtalan belépő nem igényelhető.
A programváltozás jogát fenntartjuk!
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria