Frankofón Filmnapok és Fesztivál 2018.02.27-03.31. 7. / Frankofón Filmnapok – Corvin mozi, Puskin mozi, Toldi mozi, Francia Intézet 2018.02.28-03.07.

A Frankofón Fesztivál idén 18. alkalommal tér vissza, hogy mint minden évben idén is bemutassa a frankofón kultúrák ezeregy színét. Film, zene, színház, irodalmi programok, előadások, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások, nyílt nap: több mint 20 helyszínen a fővárosban és 10 vidéki nagyvárosban egy teljes hónapon keresztül tart a francia nyelv ünnepe.

Belgium, Egyiptom, Franciaország, Kanada, Libanon, Marokkó, a Moldáv Köztársaság, Svájc és Tunézia diplomáciai képviseletei mellett Magyarország Kormánya is hozzájárul a fesztivál megrendezéséhez azzal a céllal, hogy a frankofón kultúrák gazdagságát és változatosságát a lehető legszélesebb körben hirdessék Magyarországon.

Az egy hónapos eseménysorozat hagyományosan a Frankofón Filmnapokkal indul. A filmek szerelmesei február 28. és március 7. között új helyszíneken, a Toldi és a Puskin moziban találkozhatnak a legfrissebb francia nyelvű alkotásokkal. A szervezők kizárólag a filmnapokon látható, egyedülálló alkotásokkal, premier előtti vetítésekkel és beszélgetésekkel készülnek az évente megrendezett eseményre. Catherine Deneuve, Romain Duris, Isabelle Huppert, Goldshifteh Farahani, Vincent Macaigne, Louis Garrel – csak néhány név a legnagyobbak közül, akik feltűnnek az idei válogatásban.

A filmnapokat a lebilincselő Laetitia Dosch főszereplésével készült Egy fiatal nő (Jeune femme) nyitja meg. Rendezője, az elsőfilmes Léonor Serraille a tavalyi Cannes-i fesztiválon Arany Kamera-díjat nyert ezzel az alkotással.

A 23 nagyjátékfilmből és egy rövidfilm-válogatásból álló mustra négy fő témakör köré szerveződik: A Fesztiváltermésblokkban a tavalyi év fontos filmes fesztiváljait megjárt alkotások szerepelnek, mint, az Adèle Haenel és Adèle Exarchopoulos (Adèle élete) főszereplésével készült, és a 2017-es torontói fesztiválprogramba beválogatott Árva lány (Orpheline), vagy a 2017-es César-díjra jelölt Egy tisztességes ember (Je ne suis pas un salaud). Ebben a blokkban kapott helyet a legjobb rendezésért velencei Arany Oroszlánt elnyert és a filmnapokon premier előtt látható Láthatás is, amelynek bemutatója kapcsán Budapestre látogat a film női főszereplője, Léa Drucker és a rendező, Xavier Legrand. Az európai film történetében a francia vígjáték fogalommá vált. Az idei válogatás egy teljes blokkot szentel a nevettető műfajba tartozó moziknak. A családi kapcsolatok bonyolultsága (Derült égből család), a barátság és a ki nem mondott igazságok keltette helyzetkomikum (Apró örömök, Egy szót se!) vagy a kulturális különbségekből adódó félreértések (Egy burka, egy nadrág) nagyszerű alkalmat teremtenek a nevetésre. A Magasfeszültség szekció szereplőit a bosszúvágy hajtja. A Mrs Hyde című fantasztikus történet főszereplője, a most is tökéletesen teljesítő Isabelle Huppert, egy villámcsapás elszenvedése után félénk és távolságtartó fizikatanárnőből hihetetlen és veszélyes erővel rendelkező karakterré válik. A háborút megjárt két barát a Viszontlátásra odafönt c. filmben bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik. Szerelem, féltés, zsarolás és árulás miatt feszülnek egymásnak a Külön világ szereplői, akik közé koruk, társadalmi pozíciójuk és mentalitásuk ver szakadékot. A filmben ráadásul olyan sztárok remekelnek, mint Catherine Deneuve, Diane Kruger vagy a nálunk kicsit kevésbé ismert, de a francia közönség egyik nagy kedvencének számító zenész, Nekfeu. Az idei program utolsó szekciója a filmes szakértők kedvenceit gyűjti össze: a válogatásba a Titanic Fesztivál stábja, magyar filmkritikusok és a Budapest Film szakemberei is besegítettek.  A Hullák a napon című francia–belga akcióthriller a Titanic Fesztivál csapatának személyes kedvence, Az Eszeveszett esküvő pedig, amelyben a régi, nemes francia vígjátékkészítő hagyományok élednek újra, Köves Gábor ajánlásával került a programba.

A francia mozi egyik ügyeletes szívtiprója, a többszörös César-díjjal jutalmazott Louis Garrel kerül reflektorfénybe a Francia Intézet ingyenes vetítésein, három filmjét láthatja a közönség március 5. és 20. között.

A 8. Frankofón Filmnapok március 7-én fergeteges DJ partyval búcsúzik Budapesten, de a hónap végéig a vetítések az ország legtöbb nagyvárosában folytatódnak. A Fesztivál március 24-ére tartogat még egy filmes csemegét az ínyenceknek: az 1929-es Julien Duvivier: Hölgyek öröme (Au bonheur des dames) című adaptációja némafilm-koncert formájában lesz látható a francia RadioMentale újra értelmezésében.

A zenei programok idén is kiemelt helyet kapnak a fesztiválon: tizenöt koncert várja a közönséget 8 különböző helyszínen. A Centre de musique baroque de Versailles (Versailles-i Barokk Zenei Központ) és a Müpa/Budapesti Régizenei Fesztivál koprodukciójában létrejött előadás, Rameau operabalettje, a Gáláns Indiák igazi különlegességnek ígérkezik. A Mandel Quartet a reneszánsz és barokk kor zenéjének ritkábban hallható gyöngyszemeit a szokásostól eltérő, különleges hangszerösszeállításban szólaltatja meg március 1-jei koncertjén. A fesztivál fontos partnere a Liszt Ferenc Emlékmúzeum ebben az évben két frankofón vonatkozású hangversenyt is tart a magyar-svájci zongorista duó, Adrienne Soós és Ivo Haag és a francia Olivier Moulin közreműködésével, az Országos Idegen nyelvű Könyvtárban pedig Franciaország és a zenei romantika címmel hangoznak fel francia zeneszerzők művei.

A könnyűzene kedvelői számára az évad egyik legizgalmasabb elektronikuszenei eseményének ígérkezik Carpenter Brut, a Heavy French Touch egyik legjelesebb képviselője az A38 hajón, és ugyanitt koncertezik a jó izű francia humorból és a nemzetközi jazz, hiphop, dub és drum’n’bass alapokból építkező Chinese Man is.
A kortárs európai jazz egyik kiemelkedő duójává avanzsált francia Sébastien Boisseau és Matthieu Donarier a kitűnő olasz pianistával, Rita Marcotullival a BMC Opus Jazz Clubban lép fel március 24-én. A GetCloser jazzkoncertek keretében világhírű frankofón zenészek lépnek színpadra: Michel Reis, Marc Demuth és Paul Wiltgen jelenleg a világ három legnépszerűbb luxemburgi jazz zenészének számít. Végül március végén a Francia Intézetben Szeder mutatja be izgalmas francia-magyar repertoárját.

Három eltérő műfajú színházi program is a francia nyelvű kultúrát helyezi előtérbe. Az RS9 Színház Jean-Michel Ribes: Monológok, bilógok, trilógok című darabjának jelenetei a mindennapi élet abszurd és őrült krónikáit kínálják. A francia Compagnie des Tropes Rimbaud „A völgyben alvó” című verse alapján készült bohócos, táncos, zenés előadását mutatja be Budapesten és az ország több nagyvárosában. A Cocordan(s)e utazó fesztivál keretében pedig Raphaëlle Delaunay koreográfus és Sylvain Prudhomme_író együttműködésével létrejött It’s a match című izgalmas performanszt láthat a hagyományos műfajoktól eltérő produkciókra nyitott közönség.

Két kiállítás szerepel az idei fesztivál programjában : a svájci The Swiss Touch in Landscape Architecture fotói a tájépítészet izgalmas alkotásait mutatják be, a Budapest Fotófesztivál keretében pedig Alain Laboile: La Famille című sorozata a hatgyermekes apuka szemszögéből láttatja saját családjának egyszerre időtlen és idilli hétköznapjait.

A frankofón irodalmat ebben az évben három szerző képviseli: Serge Bloch és Julie Wolkenstein Franciaországból, Hassan El Ouazzani pedig Marokkóból érkezik Budapestre, hogy magyarországi olvasóival találkozzon.

A francia nyelvet és a nyelvoktatást középpontba helyező fesztivál minden évben külön hangsúlyt fektet az oktatási programokra. Patrick Dorpmund « Kommunikáció a gyerekekkel és a tanulókkal: mi lenne, ha működne ? » címmel tart előadást pedagógusoknak és a téma iránt érdeklődőknek. A Budapesti Francia Intézet és partnerei ezen kívül idén is mintegy húsz oktatási projektet támogatnak országszerte.

A Francia Intézet március 24-i Nyílt napjának fő attrakciója az IF PASS kártya bemutatása lesz, amely nemcsak a frankofón közösséghez való tartozás tárgyi bizonyítéka, de ezentúl az intézet szolgáltatásainak és eseményei látogatásának szükséges kelléke is lesz. Az egész napos ingyenes programok között természetesen bemutatóórák, kreatív foglalkozások és filmvetítések is szerepelnek.

További információ a franciaintezet.hu és a facebook.com/franciaintezet oldalakon, valamint a Frankofón Filmnapok és Fesztivál brosúrájában. Ez utóbbi online is megtekinthető az issuu.com/franciaintezet honlapon.

Forrás: Budapesti Francia Intézet
,