Gyerünk a moziba be – A 4. Magyar Filmhéten 2017 legjobbjait vetítik a Corvin Moziban

Szerző: Marity Mira

A magyar film volt, van és lesz – és tényszerűen egyre jobban teljesít.

Ma megnyitotta kapuját a szélesebb közönség előtt is a 4. Magyar Filmhét. A magyar mozit kedvelők február 7-től 11-ig láthatják újra a Corvin Moziban az elmúlt év sikeres hazai alkotásait. A blockbusternek számító nagyfilmek mellett van kisfilm, dokumentumfilm és animációs szektor is. Aki kíváncsi az ígéretes új mozis generációra, a Színművészeti Egyetem végzőseinek vizsgafilmjeit is megtekintheti.

„A mi fényünk megtalálta az emberi arcot.”

Ezt Koltai Lajos operatőr mondta a szerda esti nyitógálán, ahol Szabó István Bizalom című drámáját vetítették újra, felújított és digitalizált formában. A ritkán látott filmtörténeti remekmű teljes körű restaurálását a Magyar Nemzeti Filmalap Digitális Filmfelújítási programcsoportja támogatta. A világhírű operatőr a 80 éves világhírű rendező előtt tisztelgett megható nyitóbeszédében. A Bizalom az első közös projektjük volt, amelyet utána számtalan követett. Koltai szerint a filmjeikre a „kép és fény mániákus szeretete” a jellemző. Szabó István eddig öt Oscar jelölést kapott – a mérföldkőnek számító Bizalom pedig 1980-ban elhozta az Ezüst Medvét Berlinből. A Mephisto direktorát a vetítést követően barátja és pályatársa, Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező köszöntötte kedves és megható videoüzenetben.

A Kincsemen kívül is van élet

A 4. Magyar Filmhét szelekciója ékes bizonyítéka annak, hogy érdemes hazai filmért beülni a moziba. A műfaj itthon és külhonban is tagadhatatlanul szárnyal, és ezt nem csak Herendi Gábor pénztárakat döntögető Kincsem filmje bizonyítja. Az egyik legnagyobb elismerés, az Oscar felé kacsintgat Enyedi Ildikó megigézően gyönyörű alkotása, a Testről és lélekről is. A Viszkis című akciófilm Antal Nimródtól pedig új távlatokat nyit a műfaj terén, és dobogós közönségsiker a több tucat 2017-es sikeres magyar játékfilm között. Emellett nagyon erős doku-, kisjáték- és tévéfilm, illetve animációs programválaszték jut minden napra az egyéb műfajt kedvelőknek. A Filmhéten vetített filmekre a jegyek egységesen 500 forintba kerülnek.

A magyar filmet szeretni lehet és kell

A magyar film a mi kutyánk kölyke. De nem úgy, mint a citrom a Tanúban. Mert ez bizony nem sárgább, nem is savanyúbb, mint a többi, hanem olyan, amire melldagasztóan és vállveregetően büszke lehet az ember. Nem, nem a jól értelemben vett nacionalizmus beszél belőlem, hanem a külföldi megmérettetések, fesztiválok és díjak tucatjai, amelyek komoly szakmai és közönségsikert garantálnak világszerte a hazai filmes műfajnak. A magyar filmért érdemes moziba járni, mi több, kellemes és értékes elfoglaltság is egyben. A mi történeteink szórakoztatnak és nosztalgiáznak (Pappa pia, Kincsem), kenegetik és felemelik a lelket (Testről és lélekről, Aurora Borealis – Északi fény), elgondolkodtatnak és állást foglalnak (Brazilok, Szeretetföld), reményt adnak a megszokottól eltérő műfajok terén is (Budapest Noir, Jupiter holdja). A fent felsorolt filmek mellett közel 150 kivételes, maradandó élményt nyújtó film miatt érdemes mától február 11-ig a Corvin Mozi hófehér vásznait bámulni a 4. Magyar Filmhéten.

http://filmhet.hu/programok