100 hang meséje a szép Pesti Erzsiről – Hang-kép-játék

2018. február 13-án 18.00 órakor a Csili Művelődési Központ bemutatja a 100 hang meséje című előadást. 100 pesterzsébeti hangja meséli el azt a történetet, hogy hogyan nőtt ki egy szép, fiatal lány testéből ez a csodálatos városrész, megannyi lakójával, valós történeteivel és helyszíneivel. Jeli Viktória író-dramaturg írta meg Pesti Erzsi meséjét, amelyet több, mint 100 civil olvasott fel a városrész központjában elhelyezett konténer-stúdióban. Az elkészült hanganyaghoz egy dokumentarista némafilm is készült. A filmet a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium tanulói egy több hónapon át tartó workshopon készítették el, melynek vezetője Nagy Katalin dokumentumfilm-rendező. A színházi bemutatót Schermann Márta rendezi, melyben a hangjátékon és a filmen kívül fontos szerepet kapnak helyi lakosok és professzionális színészek, táncosok is. 

A Csili Művelődési Központ megnyitásának 100. évfordulójára készült ez a gyönyörű és megrázó mese a csodaszép Pesti Erzsiről, akinek el kell menekülnie a csúf Ördög tomboló dühe elől.

„Elmúlt idő vállán, elszállt idő tetején, amikor az ég sokkal közelebb volt a földhöz, mint manapság, régen tehát, vagy talán csak tegnapság, volt egyszer egy város. Ennek a városnak volt egy zuga, egy kicsiny, huszadik kerülete, ahol a házak homokra épültek. Gyönyörű, sötét vizű folyó szelte keresztül. Sok történet tudója volt ez a víz. Ott sodort a hátán bánatot, örömöt, féltékeny szerelmet, bűnt, ábrándot, titkot és néhány üres sörösüveget. Száz hangon mesélt annak száz mesét, aki odahallgatott rá a hold derengő fényében. Egy szépet egyszer épp az én fülembe súgott.” – részlet a meséből.

Pesti Erzsi meséjét Jeli Viktória író-dramaturg írta meg valós történetekre, dokumentumokra, több tucat interjúra támaszkodva. Minden motívum, karakter, történetszál mögött megtörtént események, létező személyek állnak, elősegítve ezzel a hely emlékének rögzítését és továbbélését.

Több mint 100 civil ember olvasta fel a mese egy-egy szakaszát a városrész központjába helyezett, a kerület iránt egyébként is elkötelezett képzőművészek által megtervezett konténer-stúdióban. A hangfelvételekből – a mese történetének kronologikus sorrendjében összeállítva – elkészült a hangjáték, mely több mint 100 pesterzsébeti hangján szólal meg Árvai György hangtervező alkotásában. A hanganyagra épülő, ingyenesen látogatható színházi bemutatót 2018. február 13-án láthatják a nézők a Csili Művelődési Központban, amelyhez egy némafilm is készült. A hang- és vizuális elemek mellett az élő színészi játék is fontos szerepet kap a bemutatón. Igazi közösségi esemény ez, ahogy általában véve maga a színház is, viszont jelen esetben a művészek mellett a közösség tagjai egyszerre mint nézők, szereplők és alkotók lesznek jelen.

A Pesterzsébetre készülő egy évén át tartó Pesti Erzsi Százszor Szép összművészeti-közösségi programsorozat egyik állomása a 100 hangos mese.

Szereplők: Pesterzsébet lakói, Boros Lászlóné, Bukta Evelin, Dávid Anikó, Góbi Rita, Katona János, Kelemenné Farkas Zsuzsanna, Kovács Ernőné, Marosiné Benedek Ildikó, Richterné Szekeres Ildikó, Schermann Márta, Schrem Rudolf, Takács Ramóna, Csili Népdalkör

Író: Jeli Viktória
Hangtervező: Árvai György
Filmrendező: Nagy Katalin
Dramaturg: Garai Judit
Koncepció: Schermann Márta és Garai Judit
Rendező: Schermann Márta
Konténerdesign: Secco & Fresh KO (Keresztesi Botond és Szigeti Árpád)
Filmfelvételek: Faktor Terminál Egyesület, Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnázium, Aktív & Promo

További információ: http://www.csili.hu/csili-100-programok/100-hang-meseje-a-szep-pesti-erzsirol

 

, ,