„Csoda születik” Óbudán

Február 9-én debütál a III. kerületi Esernyős kulturális térben a Nemzeti Táncszínház Táncoló Filmkockák című multimédiás, szórakoztató tánctörténeti sorozatának első része. A következő alkalmak havonta lesznek láthatóak. 

A „Csoda születik” sorozatindító produkciójában a közönség visszautazik a kezdetekhez, az elektromosság és a modern táncművészet úttörőihez. A nézők megismerkedhetnek a mozi elődjeivel és az első filmen rögzített tánclépésekkel, miközben bemutatkozik pár hihetetlen táncstílus, mint az „APACS TÁNC” vagy a „LINDY HOP”, valamint újra megelevenedik a zseniális Charlie Chaplin táncos tehetsége vagy az MGM musical gépezet korszakalkotó művészei fotóritkaságok és felejthetetlen filmrészletek segítségével.

Lakatos János © Kovács Tamás

A sorozat ötletgazdája Lakatos János nívódíjas koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára, aki a havonta bemutatott előadásaiban izgalmas tánctörténeti epizódokat, műfajteremtő pillanatokat és meglepő kulisszatitkokat mutat be archív filmrészletek segítségével.

„Bepillantást nyújtunk a filmgyártás és a táncművészet kulisszái mögé – mondja sorozatáról az előadó, Lakatos János koreográfus. – Egészen új megvilágításba kerülhet egy-egy jelenet, ha tudjuk miként készült. A tánc nemcsak szavak nélküli, de szavakon túli kommunikáció is. Mivel teste mindannyiunknak van, így nagyon mélyen azonosulhatunk a mozgás látványával, szinte zsigeri szinten is megérinthet minket egy jó táncelőadás. A vetítéseim után kaptam már olyan visszajelzést, hogy valaki elkezdett táncot tanulni, és sokszor előfordult, hogy a közönség egyik-másik tagja egy szóba kerülő táncfilmet azonnal megnézett, amint hazaért. Akik szeretik a táncot, akik szeretik a mozit, akik szeretik a történelmet és a DVD-k extra menüit, biztosan nem fognak csalódni az óbudai Esernyős előadásain sem.” 

Nemzeti Táncszínház-Lakatos János – Táncoló Filmkockák: Csoda születik
Időpont: Február 09. Péntek 19.00
Helyszín: Esernyős – 1033 Budapest, Fő tér 2.

Forrás: Esernyős
,