Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila – Korea és Magyarország közötti zeneszerzői csereprogram, 2018

2018-ban a Koreai Kulturális Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében valósul meg a február 9-én és 10-én zajló, „Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila” elnevezésű programsorozat, melynek keretében irodalmi és komolyzenei eseményekkel emlékezünk a két jeles költőre.

A február 9-én 15 órától megrendezésre kerülő irodalmi fórumon Kim Eung-gyo költő, irodalomkritikus és Yoon Dong-ju-szakértő tart előadást Kiket szeretett Yoon Dong-ju? címmel, mely által az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra, hogy jobban megismerjék és megértsék a fiatalon elhunyt költő életét és munkásságát. Yoon Dong-ju nemcsak lírai, hanem hazafias, ellenzéki költészetéről is ismert, melyet a koreai társadalom a japán megszállás alatt átélt kétségbeesése és szomorúsága jár át.

Shim Bo-seon professzor, költő és szociológus József Attila és a többes lét című előadása során osztja meg a magyar poétával kapcsolatos egyéni és kortárs koreai költők nézeteit, gondolatait a fórumon résztvevő magyar közönséggel. József Attila jól ismert a koreaiak számára, a munkásosztály életéről, reményeiről és reménytelenségeiről szóló verseinek köszönhetően.  Az előadásokat követően Karafiáth Orsolya költő, író, publicista, moderátor és performer beszélget a Koreából érkező költőkkel. Végezetül kerekasztal beszélgetésre invitáljuk a hallgatóságot, ahol megoszthatják gondolataikat a témákkal kapcsolatban.

A rendezvény megvalósulásához József Attila költészetének legtekintélyesebb szakértője, Tverdota György irodalomtörténész, a József Attila Társaság elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora, valamint Osváth Gábor nyelvtanár, nyelvész, műfordító, Yoon Dong-ju magyar szakértője járulnak hozzá.

A következő napon, február 10-én kerül megrendezésre a Yoon Dong-ju és József Attila tiszteletére adott különleges zenei koncertünk. A koreai kortárs zeneszerző, Lim Jiesun “Egy új ösvény”, brácsaverseny Yoon Dong-ju emlékére című szerzeménye először mutatkozik be a magyar közönség előtt, melyet Tihanyi László magyar zeneszerző új, József Attila által inspirált darabjának ősbemutatója követ. A hangversenyen közreműködnek a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok, a kórusénekes, karmester Philipp György és az Örkény Színház igazgatója, rendező, színművész Mácsai Pál. 

Irodalmi fórum 

Időpont: 2018. február 9. (péntek) 15:00 

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.) 

Az eseményt megnyitja: Tverdota György irodalomtörténész, a József Attila Társaság elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora

I. József Attila

[Előadás] Shim Bo-Seon: József Attila és a többes lét

[Beszélgetés] Karafiáth Orsolya és Shim Bo-Seo

II. Yoon Dong-ju

[Előadás] Kim Eung-gyo: Kiket szeretett Yoon Dong-ju?

[Beszélgetés] Karafiáth Orsolya és Kim Eung-gyo

III. Kérdések és válaszok” – beszélgetés a résztvevőkkel

  A fórum magyar és koreai nyelven zajlik. 

Komolyzenei koncert 

Időpont: 2018. február 10. (szombat) 17:00 

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Program: 

Lim Jie-sun: “Egy új ösvény”, brácsaverseny Yoon Dong-ju emlékére (magyarországi premier)

Tihanyi László: Száz éjszakán, op. 76 (ősbemutató)

Grieg Edvard: Holberg-szvit, op. 40 

Othmar Schoeck: Nyári éj, op. 58

Előadók:

Szervezők: Koreai Kulturális Központ, Petőfi Irodalmi Múzeum 

Támogatók: Yonsei Egyetem (Korea) – Yoon Dong-ju Emlékbizottság 

Az eseményekre való belépés ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges www.koreaikultura.hu weboldalon keresztül.

Forrás: Koreai Kulturális Központ

,