Ármány és Szerelem a Magyar Színházban

Február 16-án újabb bemutatóra készül a Magyar Színház. Schiller: Ármány és szerelem című művét rendezi Eperjes Károly, a kaposvári egyetemen tanuló tanítványainak adván ezzel hatalmas pályakezdő lehetőséget: Sziládi Hajnának és Tóth János Gergelynek.

© Zsigmond László

A dráma k​lasszikus, romantikus, tragikus, végzetes, fondorlatos. Van benne intrika, cselszövés, hatalmi harc, politika és persze ármány és szerelem. Schiller legnépszerűbb darabjának bemutatójára készül a Magyar Színház, ráadásul egészen fiatal színészekre bízva a szerelmes karaktereket.

Főszerepekben: a kaposvári színművészeti egyetemisták mellett Haumann Péter, Gáspár Kata, Haumann Máté, Takács Géza, Tóth Éva, Tóth Sándor és Tahi József látható.

© Zsigmond László

Az Ármány és szerelem Schiller legtöbbet játszott darabja, méltán világhírű és népszerű. Két fiatal tragédiával végződő legendás történetét a német Rómeó és Júliaként is emlegetik, bár Schiller drámájában helyet kap a nagyhatalmú, gőgös arisztokráciával szemben egyre inkább önmagára és a jogaira ébredő polgárság. Az arisztokrata Ferdinánd őrnagy, von Walter mindenható miniszter fia és a Miller muzsikus lánya egymásba szeretnek. A szülők minden oldalon ellenzik ezt a szerelmet, de a fiatalok elszántak. Csak éppen az ellenük bevetett cselvetéseket, intrikát ármányokat képtelenek kivédeni és mert szerelmüket a körülöttük gomolygó hatalmi harc is gáncsolja a sorsuk megpecsételődik. Az ártatlanságot felemészti a társadalmi romlottság. Miller Lujza és Ferdinánd szerelme a XVIII. század vége óta mindig, mindenkire hatással van, aki volt már szerelmes, és akit ért már igazságtalanság.

© Zsigmond László

A Magyar Színházban a színházi konvencióktól eltérően a főszerepekben Gábor Miklós és Ferrari Violetta egykori szerelmespárjának szerepét kaposvári egyetemi hallgatók játsszák: Tóth János Gergely és Sziládi Hajna. Bajor Gizi legendás Mylady-jét Gáspár Kata gondolja újra.

© Zsigmond László

​Február 6-án, kedden, 13:00-kor nyílt próbával készülnek, amelyre Eperjes Károly rendező és a színészek szeretettel várnak minden színház-szerető érdeklődőt. Bárkit, aki szívesen belenézne a próbafolyamatba, ahol nem csak rendező és színészek, hanem tanár és diákok, mester és tanítványok, apa és fia dolgoznak együtt.

Videó: Havas Györgyi

http://pestimagyarszinhaz.hu/armany-es-szerelem/

Forrás: Magyar Színház