Magyarország a díszvendége a Portugáliában rendezett Terras sem Sombra nemzetközi kulturális és komolyzenei fesztiválnak – A jelentős hagyományokkal bíró rendezvény szakmai partnere a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A Terras sem Sombra (Árnyék nélküli földek) fesztivál 14 évre tekint vissza Alentejo-ban, Portugália legnagyobb tartományában. A 6 hónapig tartó eseménysorozat fővédnöke a portugál köztársasági elnök, 2018. évi díszvendége Magyarország. A magyar fellépők Alentejo tartomány műemlék templomaiban adnak hangversenyeket. Másnap az Alentejo-i környék természeti értékeivel ismerkednek meg, mert a fesztivál témája a zene mellett a műemlékvédelem és a természeti értékek védelme.

Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes © Zeneakadémia/Fazekas István

A fesztivál tíz koncertjén magyar muzsikus és/vagy magyar vonatkozású művek szerepelnek. A szakmai partnerként felkért Zeneakadémia, Magyarország Lisszaboni Nagykövetsége és a fesztivál szervezői arra törekedtek, hogy a magyar hangversenyek a régi zenétől a kortárs zenéig, a klasszikus zenétől a magyar népzenei hagyományokig a hazai zenei kultúra széles spektrumát láttassák. „Ez a fesztivál és a magyar koncertek a fellépő művészek számára olyan nemzetközi megmérettetési lehetőségek, amelyek szereplési tapasztalatot adnak a fiatalabbaknak, és hozzájárulnak hírnevük öregbítéséhez” – erősítette meg Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektorhelyettese.

E rangos nemzetközi fesztivál különleges lehetőséget nyújt a portugál-magyar kulturális, oktatási és turisztikai kapcsolatok fejlesztésére. A koncerteket, a fellépők munkáját országos érdeklődés kíséri a hozzánk hasonló méretű és lakosságszámú országban. „Az, hogy a Fesztivál díszvendégei vagyunk, nagy hozadékkal jár hazánk meg- és elismertetése terén egy olyan országban, amely a portugál nyelvű országok centruma. Lisszaboni nagykövetként az a célom, hogy mind közelebb hozzam hazámat a portugál társadalom különböző köreihez, nem csak a politikai,  hanem a kulturális, az oktatási, a tudományos  és a gazdasági kapcsolatokon keresztül is.  A zene nagyon fontos eszköz számomra” – hangsúlyozta Breuer Klára lisszaboni magyar nagykövet.

A Budapestre utazó közel 75 fős küldöttség – fesztiválszervezők, polgármesterek, kulturális újságírók, helyi vállalkozók, turisztikai szakemberek, a Magyar Portugál Együttműködési Egyesület képviselői – remélik, hogy maradandó magyar-portugál kapcsolatok kialakításának lesznek részesei. A delegáció tagjait fogadja Hende Csaba házelnök-helyettes és Nagy Gábor Tamás polgármester, majd megismerkednek a Zeneakadémia Európa Nostra-díjas épületével.

Cantadores do Desassoego, portugál férfi énekegyüttes © Zeneakadémia/Fazekas István

A koncertekről:

A tíz koncert szinte mindegyikén hallható magyar mű, nagy tisztelete van Liszt, Bartók, Kodály zenei örökségének. Portugáliában él Hubay Jenő egyik unokája, így egy Hubay mű is elhangzik az egyik koncerten, tisztelegve a 2018-as Hubay-év előtt is. Igazi csemege lesz egy régizenei koncert portugál művészekkel, akik a XVII-XVIII-sz.-i magyar darabokat tűztek műsorukra. Öt koncerten lesznek magyarországi fellépők, a budapesti Zeneakadémia hallgatói, fiatal oktatói is páratlan lehetőséget kapnak a magyar zenei kultúra bemutatására a népzenétől a néhány éve született művekig.

Márciusban az egyik legkülönlegesebb koncerten a portugálok nemzeti zeneszerzőjének, a portugál Bartókként is emlegetett Lopes Graça-nak olyan dalművei csendülnek fel, amelyeket magyar népdalokra komponált. Bartók és Kodály iránti tiszteletét is kifejező dalciklust portugál művészek adják elő, és felhangzanak az eredeti magyar népdalok a Zeneakadémia Népzene tanszéke hallgatóinak tolmácsolásában.

2017 és 2018 nyara között Magyarország látja el a Visegrádi Négyek soros elnökségét, ezért az egyik koncert fellépői a budapesti Zeneakadémián tanuló, a V4 országokból származó fiatal művészek. Jelentős lengyel, cseh, szlovák és magyar szerzők művei lesznek hallhatók, és a koncert egzotikuma a jellegzetesen magyar hangszer, a cimbalom lesz.

A fesztivál zárókoncertje június végén a magyar kortárszene előtt tiszteleg, olyan ritkán hallható művek előadásával mint pl. Kurtág György Kafka fragmenten, Eötvös Péter Dance of the Brush-footed Butterfly. A koncert díszvendége Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese lesz, akinek egy műve szintén felcsendül.

Az EMMI, illetve a magyar kulturális kormányzat az NKA-n keresztül 6.2 millió Ft támogatásban részesítette a magyar művészek részvételét a fesztiválon.

A sajtótájékoztató napján este 7-kor mutatkozik be az Alentejo tartomány elismert vokális népzenei örökségét, a Cante Alentejo-t hitelesen ápoló és bemutató Cantadores do Desassossego férfi énekegyüttes.  Fiatal magyar népzenészeink csatlakoznak hozzájuk egy magyar népzenei válogatással és közös énekléssel a Régi Zeneakadémián.

Forrás: Zeneakadémia