Februári színek – Programok az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskörben csak azért is színes a február. Lehet, hogy kívül fehér hó helyett szürke latyak van, de a Ház falain belül mégis színes a világ.  Megtölti a sok zenei hang, megszakítás nélkül (2018. február 2., péntek 19 óra Attacca – Megszakítás nélkül – Oláh Vilmos sorozata). Az est vendégei Vásáry Tamás és Boros Misi zongoraművészek, akiket kollégájuk, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestere kérdez érdeklődő zenésztársként.

Farsang kétszer is lesz nálunk. Először lehet táncolni is (2017. február 3., szombat 20-24 óráig Ragtime farsang), másodszor pedig  képzeletünk és a zene hangjai segítségével mulathatunk (2018. február 19., hétfő 19 óra Farsangi kavalkád – Vidám színek a kamarazenében).

Seress Rezső dalait újra hallhatják évek óta futó egyik legsikeresebb produkciónkban (2018. február 4., vasárnap 17 óra Dalok a Kispipából – Seress Rezső-est), és együtt gondolhatunk a szerzőre, aki 50 évvel ezelőtt egy januári napon vetett véget életének.

A Ház egyik rezidens zenekarának tagjai a kamarazenélés örömét osztják meg a koncerthallgatósággal (2018. február 8., csütörtök 19 óra Társasköri Kamara – Közreműködnek a Budapesti Vonósok tagjai).

A barokk lakomák fényét emelő asztali zenéket hoz a Társaskörbe a Simplicissimus (2018. február 10., szombat 19 óra Zengő asztal  –  A Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertje – korhű hangszereken).

Zengő asztal – A Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertje – korhű hangszereken

Vasárnap a szentmise után vagy helyett szakrális játszóházba mehetünk, ahol dél-afrikai, indiai, óorosz, grúz, új-zélandi, amerikai és görög egyházzenét hallgathatunk (2018. február 11., vasárnap 18 óra Ima és ritmus – Szakrális játszóház – Szent Efrém Férfikar).

Ima és ritmus – Szakrális játszóház – Szent Efrém Férfikar

Operakedvelők, irodalom barátok figyelem! Önöknek is van két ajánlatunk. Baranyi Ferenc a szerkesztő – műsorvezetője az operabarátoknak szóló estünknek (2018. február 12., hétfő 19 óra Az opera négy évszázada – III. Költők és komponisták – Rejtett összefüggések, eltérő azonosságok). Arany János költészetét, sőt dalait kedvelők megtudhatják, hogyan látja, láttatja Arany János élete, kora és a régi korok asszonyait (2018. február 14., szerda 19 óra Arany asszonyok – Zenés asszonyfelmutatás).

Az opera négy évszázada – III. Költők és komponisták – Rejtett összefüggések, eltérő azonosságok

Az Európai Unió két alapító nemzete a zenében is jeleskedett már a korábbi időkben is. A barokk kor jellegzetes hangszerét, a gambát ismerhetjük meg közelebbről e két nemzet szerzőinek művein keresztül (2018. február 15., csütörtök 19 óra Németek és franciák a barokk gambazenében).

Németek és franciák a barokk gambazenében

Kivételesen szombaton jön hozzánk Darvas Ferenc, hogy régi slágereket, örökzöld dallamokat csaljon elő a zongorából, a második részben pedig a dalos kedvű közönségből (2018. február 17., szombat 19 óra  A zongoránál Darvas Ferenc ).

A cseh és az egyetemes filmművészet egyik legjelesebb alkotójának 80. születésnapja előtt tiszteleg a  PÁB-Színház felolvasó színházi előadása (2018. február 21., szerda 19 óra Hát, nem tudom…Jiří Menzel 80), majd a  20. századi magyar zeneszerzés kiemelkedő alakjának műveit bemutató házikoncertek újabb állomásához érkezünk (2017. február 23., péntek 19 óra Házikoncertek Kósa György műveiből Mácsai János zenetörténésszel).

Házikoncertek Kósa György műveiből Mácsai János zenetörténésszel

Kedvelt zenei téma manapság meghallgatni egy műnek eredeti, klasszikus formáját és ugyanannak a darabnak dzsesszes verzióját. Mindkét zenei világ kiemelkedő képviselői jönnek hozzánk Bartók, Szkrjabin, Bach és Chopin darabokkal és az azokra készült variációkkal (2018. február 26., hétfő 19 óra Jazz variációk klasszikus darabokra – Káel Norbert és Balog József zongoraestje).

 

A hónap utolsó koncertje is tartogat érdekességet. Pavlovits Dávid Artisjus-díjas gitárművész-zeneszerzőt nemzetközi és hazai szinten is a legtöbbet játszott magyar gitáros zeneszerzőként jegyzik. A koncert címadó művét, melyet Franz Kafka egy napló bejegyzése ihletett, az isztambuli Kodály Fesztivál felkérésére írta 2017-ben (2018. február 28., szerda 19 óra Gitármuzsika Óbudán – „Slept, awoke, slept, awoke” Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző szerzői estje). Szőke Cecília

Forrás: Óbudai Társaskör