Várkert Irodalom sorozat – ”Nők, Aranyban”

A Várkert Irodalom sorozat februári, ”Nők, Aranyban” című előadásán kortárs írók, költők mai nyelven mesélnek Arany hősnőiről, hősnőivel. Február 3-án este a Várkerti Irodalom sorozat következő előadásán Kormos Anett, Ugron Zsolna, Szávai Viktória, Szabó Borbála, Berg Judit és Tóth Krisztina bújnak Arany János egy-egy nőalakjának bőrébe, a költőt pedig Lackfi János alakítja. 

Ugron Zsolna © Valuska Gábor

Ki volt Arany János és ismerjük-e teremtett nőalakjait? A Nők Aranyban előadás közérthetően, mai nyelven, mai humorral, mai helyzetekre vetítve jeleníti meg azokat a sorskérdéseket, amelyeket Arany János nőalakjai felvetnek.

A Várkert Irodalom sorozat következő, február 3-i előadásának gerincét hat kortárs művésznő monológja képezi. Minden szereplő a költő egy-egy főhősnőjének bőrébe bújva ír egy saját, belső monológot, amit az esten elő is ad. Mondanivalójuk a balladai történések vagy az adott vers előzményére, utóhatásaira, a mikéntre, a miértre vonatkoznak. Az alkotói szabadság jegyében a művésznők egymással vagy más Arany János műveiben szereplő karakterrel is kommunikálnak.

Lackfi János © Raffay Zsófia

A történetté sűrűsödő monológok térben és időben több szálon futnak, a vezérfonalat maga a költő, vagyis az őt megszemélyesítő Lackfi János tartja kezében. Az egyes szövegrészletek egyszerre reflektálnak az eredeti műre, a parafrázisként megszületett alkotásra, kiegészülve azzal a többlet jelentéstartalommal, amivel a szerzői előadás bővíti, egyszerre szólaltatva meg a kortárs írót, a fiktív karaktert és az eredeti alkotás szerzőjét, Arany Jánost. Az előadás szerves része a zene, egyes monológok részben vagy egészben zenei kísérettel, énekelve hangzanak el.

Várkert Irodalom sorozat
”Nők, Aranyban”
Arany János hősnői életre kelnek, kortárs értelmezésben
2018. február 3., (szombat), 19.00, Várkert Bazár-Rendezvényterem

Szabó Borbála (író, drámaíró) – Rozgonyi Piroska
Berg Judit (író) – Kund Abigél
Tóth Krisztina (költő, író) – Ágnes asszony
Kormos Anett (humorista) – Dalos Eszti
Ugron Zsolna (író) – Rozgonyiné
Szávai Viktória (színésznő) – Vörös Rébék
Lackfi János (költő) – Arany János

Rendező: Végh Zsolt
Dramaturg: Perczel Enikő
Jelmez: Pallós Nelli

További információ és jegyváltás: varkertbazar.hu