„Elég, ha érzed, majd később megérted.” – Bambi a Budapest Bábszínházban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Egy igazi klasszikussal, a Felix Salten regényéből készült, 8 éven felülieknek szánt, két részes Bambi című előadással indította a 2018. évet a Budapest Bábszínház január 18-i premierjével. Az egyik legismertebb gyermek- és ifjúsági könyvből, az Andrássy úti épület Nagyszínpadára Hársing Hilda által adaptált előadás látványelemei Árvai György és Szűcs Edit, a rendezés Szilágyi Bálint nevéhez fűződik.

© Éder Vera

A Márkus Sándor és Teszárek Csaba címszereplésével megvalósított előadás végigköveti az osztrák származású író, elsőként 1923-ban megjelent „Bambi. Eine Lebensgeschichte aus dem Walde” című regényének alap történetét. Igaz az éppen kilencven évvel ezelőtt angolra fordított változat, a „Bambi. A Life in the Woods” volt az, amelynek filmes adaptációja, egy 1942-es Walt Disney nevéhez fűződő mese biztosította a történet máig töretlen népszerűségét, de annak alapjait mégiscsak az a látásmód és értékrend adta, amellyel Felix Salten ezt a „felnövéstörténetet” átszőtte.

© Éder Vera

© Éder Vera

A bábszínházi változathoz kidolgozott kecses mozgású, gyengédséget sugárzó, gyermekbarát bábok, a szinte puritán, mégis a teljes színpadképet kitöltő díszlet és háttér, az alkalmazott digitális és zenés formák mellett sem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy Bambi története nem a hagyományos értelemben vett gyermekeknek szóló mese. Felix Salten – és a darab bábszínházi feldolgozása is – ugyanis nagyon bátran, őszintén, mindenféle félrebeszélés nélkül mer a szereplőinek választott, beszédkészséggel felruházott állatokon keresztül szólni hallgatóságához olyan témákról is, mint a felelősségvállalás, az elmúlás, az élet és a dolgok törvényszerűségeinek a megfigyelése, a fejlődés lehetősége vagy akár az ember, mint élőlény megítélésének kérdései. És ezektől a kimondott igazságoktól Bambi világa akár roppant nyomasztó is lehet(ne). De nem az. Hiszen az erdő törvényeit tiszteletben tartó állatok még akkor sem élnek örökös tétlenségben vagy rettegésben, ha mindennapjaikat az határozza meg, hogy folyamatosan készenlétben állnak, bujkálnak, menekülnek a rájuk bármelyik pillanatban, bármilyen formában leselkedhető halál elől.

© Éder Vera

© Éder Vera

A darab korosztálytól függetlenül élvezhető erőssége, hogy az abban a báboknak átadott színészi teljesítmény hatására a kifinomult, mégis éles humorral megjátszott helyzetek és az intim közelségű szituációk mentén kirajzolódó történetben bárki magára ismerhet. Hiszen a vén tölgyfa tövéből az életre rácsodálkozó Bambi mindannyiunkban itt él. Akárhány évesek is vagyunk, folyamatosan tanuljuk a minket körülvevő és bennünk lévő világot, a játék és a veszély közötti különbséget, csodálkozunk rá az évszakok váltakozására, a természet csodálatos újjászületési képességére mi magunk is. Bambi történetének Budapest Bábszínházi változata tehát igazi családi élmény lehetőségét kínálja fel közönségének. Teszi ezt úgy, hogy az előadás állatvilágát uraló szigorú törvényeket és szabályokat korosztálytól függetlenül, többféle síkú megközelítésben segít megérteni, tompítani. Az, hogy szereplői ezen, törvényszerűségekkel átszőtt életében az ösztön fogalma a leghangsúlyosabb, nem lehet nem észrevenni a legkisebbeknek sem. Még akkor sem, ha a darab egyik kulcsmondatának, az „elég ha érzed, majd később megérted” második felének tapasztalatával leginkább a közönség idősebb tagjai rendelkezhetnek.

© Éder Vera

© Éder Vera

Bambi – Budapest Bábszínház
Író: Felix Salten
Színpadi adaptáció: Hársing Hilda
Látványtervező: Árvai György, Szűcs Edit
Zeneszerző: Tallér Zsófia
Rendező: Szilágyi Bálint

Szereplők:
Fiatal Bambi, Hopsz, Porro, Geno: Márkus Sándor
Felnőtt Bambi, Hopsz: Teszárek Csaba Faline,
Vakond: Pájer Alma Virág Anya, Gurri: Pallai Mara
Perri, Varjú, Fácáncsibék: Spiegl Anna
Macskabagoly, Levél: Blasek Gyöngyi
Öreg Fejedelem, Levél: Beratin Gábor
Gobo: Barna Zsombor
Ena, Vakond: Ellinger Edina
Szarka, Janello, Ronno: Hoffer Károly
Szajkó, Janellina: Rusz Judit

 

,