Dubóczky Gergely az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere

A több mint 100 éves múltra visszatekintő Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2015 óta működik önálló intézményként. Az azóta eltelt időszakban az együttes életében számos előremutató művészeti és infrastrukturális változás történt. A hosszú távú építkezés következő lépései a kiemelt minősítés megszerzése, a zenekar belső működésének átalakítása és művészeti koncepciójának továbbgondolása. Ebben a munkában is meghatározó szerepet szánnak a zenekar január elsején kinevezett vezető karmesterének, Dubóczky Gergelynek.

Dubóczky Gergely

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2015-től önálló intézményként működik, mely érezhető változásokat hozott Székesfehérvár és környékének kulturális életében. Ma már az együttes évi több mint 100 koncertjét közel 30.000 zenekedvelő látogatja. A város által támogatott zenekarnak lehetősége nyílt az intenzívebb tevékenységekre: komoly hangszerparkot létesített, székhelyet kapott, művészi arculatot alakított ki. Az elmúlt években olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Szabadi Vilmos, Carlo Ponti, Medveczky Ádám, Miklósa Erika, Illényi Katica, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Bogányi Gergely, Rost Andrea, Janos Acs, 2017 óta pedig a zenekar munkáját segíti Selmeczi Gábor koncertmester is. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közeli tervei között szerepel a jelenlegi félállásban dolgozó zenészek teljes állású foglalkoztatása, a belső struktúra további fejlesztése, a minősített zenekari státus elérése, valamint nagyszabású produkciók létrehozása sztárfellépőkkel. Emellett ahogy a város, úgy a zenekar is készül az Európa Kulturális Fővárosa program feladataira, hiszen sikeres pályázás esetén műsorai és eseményei szerves részét képezik majd a programsorozatnak.

A zenekar január elsején kinevezett vezető karmestere, Dubóczky Gergely a harmincas magyar karmester-generáció egyetlen tagja, aki Kocsis Zoltánnal, Fischer Ivánnal és Fischer Ádámmal is dolgozott. A hagyományos repertoár mellett elkötelezett híve a barokk és a kortárs zenének, számos kortárs mű ősbemutatója és összművészeti előadás fűződik a nevéhez, emellett gyakori közreműködője különböző színházi produkcióknak és operaelőadásoknak is. A Medikus Zenekar és a Bartók Béla Konzervatórium Szimfonikus Zenekarának vezetője, Budapest Sound Collective nevű együttesével pedig kortárs és összművészeti produkciókat hoz létre. Fischer Iván meghívására a 2014-es nyári koncertturnén vett részt először a Budapesti Fesztiválzenekar munkájában, ahol azóta is rendszeresen lát el asszisztensi és karmesteri feladatokat. 2016 novemberében a FIÚK, Fischer Iván fiatal karmestereket bemutató sorozatának első karmestereként a Zeneakadémián vezényelhette a zenekart.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Major István is lelkesen készül a közös munkára: „Kivételes helyzetben érezheti magát zenekarunk, amikor Dubóczky Gergellyel dolgozhat, hiszen maximális teljesítmény és örömteli zenélés találkozik a kezei alatt. Mindez tehetségéből és alapos felkészültségéből adódik, s erre alapozva – úgy gondolom – joggal bízhatunk az együttes magas szakmai színvonalú munkájában, további fejlődésében.”

Dubóczky Gergely először 2017. február 13-án dirigálta a zenekart, amit több közös koncert követett. Az idei évtől pedig komoly szakmai műhelymunka vár rá a székesfehérvári együttesnél. „Már az első találkozás során megtapasztaltam, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egy nyitott, ambiciózus és nagyon barátságos társulat. Hihetetlen energiákat képesek mozgósítani. A zenekar feladatai rendkívül sokrétűek: Székesfehérvár komoly történelmi múltja egyszerre felelősség és inspiráció. A sokféle bérlettel, színes repertoárral, izgalmas kísérletekkel minden adott, hogy egy, a hagyományokra támaszkodó, egyszersmind modern zenekart építsünk tovább a következő években. Nagy várakozással tekintek a közös munka elé.”

Az újdonságokkal teli közös munka eredményét mutathatta meg a zenekar már az Újévi koncerten is: elkészült a fehérvári Virágkeringő, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar első imázsfilmje, melyet szintén Dubóczky Gergely dirigált.


Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar honlapja: www.arso.hu

Dubóczky Gergely honlapja: www.gergelyduboczky.com

Forrás, fotó forrása: Alba Regia Szimfonikus Zenekar