ÓBUDAI DANUBIA ZENEKAR – 2018. TAVASZ

2018. TAVASZ

Zenekarunk az elmúlt évek gyakorlatát viszi tovább, amikor programjaink összeállításánál egyszerre érvényesülnek a zenekar szakmai építését, új repertoár kialakítását és egy nyitott, új közönségréteg megszólítását célzó törekvések.
Nagy figyelmet fordítunk a huszadik század azon zseniális alkotóira, akik hagyományosan kevesebb teret kapnak a hazai színpadokon: rendszeresen játsszuk Sibelius, Darius Milhaud vagy Ligeti György műveit. Fokozatosan repertoárba vesszük a ritkaságok mellett a zenekari irodalom legjelentősebb, és legigényesebb „óriásait” is, Ravel és Stravinsky teljes balettzenéi mellett Strauss szimfonikus költeményeit, illetve az oratórikus irodalom legfontosabb alkotásait (Haydn: Teremtés, Beethoven: Missa Solemnis).
Emellett nagy sikerrel folytatódnak a BMC-ben megrendezésre kerülő három részes zeneszerző portréink, melyeknek állandó házigazdája idén is Eckhardt Gábor lesz.
Az eddigi évek elsöprő közönségsikerének hála az idei évtől két alkalommal lesznek hallhatóak ezek a koncertek, hogy minden érdeklődőnek lehetőséget tudjunk biztosítani ennek az egyedi koncertélménynek a megtapasztalására.

Szintén újdonság, hogy idén útnak indítjuk ifjúsági sorozatunkat a BMC-ben „Kalandra fül!” címmel, melyet elsősorban az 5-12 év közötti gyermekek és családjuk számára szánunk tartalmas, mégis szórakoztató zenei kikapcsolódásnak.

A sorozat koncertjein olyan nagy sikerű előadások lesznek láthatóak, melyeket zárt körű iskolai koncerteken több alkalommal óriási sikerrel játszottunk a budapesti általános iskolákban, és amelyek ötvözik a mozgás, az irodalom, a humor és az interakció különféle eszközeit az élményszerű klasszikus zenei beavatás szolgálatában.

Zenekarunk tovább bővíti tagságát: az évet számos próbajátékkal indítjuk, bízva abban, hogy a fiatal tehetségek új zenei otthonra lelhetnek nálunk, és zenekarunk egyfajta műhelyként is funkcionálhat a pesti zenei életben.

A 2018 tavaszi zeneakadémiai koncertjeinken Vajda Gergely, Hámori Máté, Stanislav Kochanovsky vezénylik Honegger, Williams, Prokofiev, Wagner Copland, R. Strauss, Rachmaninov és Beethoven műveit.
A 2018-es Budapest Music Centerben tartott sorozatunkon Hámori Máté és Gulyás Nagy György vezényli Vivaldi műveit.

HÍR-extra: A művészeti munkán túl a kommunikációnkkal is igyekszünk a fiatalok, a 21. századi ember felé nyitni, ezért a pénteki Vivaldi koncertjeinket már a live-stream segítségével élőben követhetik a facebook oldalunkon, a február 28-i, Übermensch című koncertünket pedig az Index.hu közvetíti élőben.

AZ ÓBUDAI DANUBIA ZENAKAR 2018. TAVASZI ÉVADÁNAK KONCERTJEI A ZENEAKADÉMIÁN

MODERN IDŐK
2018 TAVASZ

MODERN IDŐK – Bérletsorozat a Zeneakadémián – 2018. tavasz – 4 koncert
(Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 1061., Bp., Liszt Ferenc tér 8.)
2018. január 25., 2018. február 28., 2018. március 23.,  2018. április 26.

A hangversenyek előtt 17.45 órától beavató előadásokat tartunk, melyeket Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tart zenebejátszásokkal, vetítéssel és számos zenei csemegével fűszerezve. A program ingyenesen látogatható.

GÉPEK

Modern idők sorozat 1. koncertje
2018. január 25. csütörtök 19.30
Zeneakadémia

Honegger: Pacific 231
Honegger: Mouvement symghonique nr. 3.
Williams: Star Wars szvit
G. Prokofiev: Turntable concerto
Adams: Short ride in a fast machine

Közreműködik: DJ Quick
Vezényel: Vajda Gergely

ÜBERMENSCH
A Modern idők sorozat 2. koncertje
2018. február 28. szerda, 19.30
Zeneakadémia

Copland: Fanfare for the common man
Wagner: Tannhauser – nyitány
Wagner: Istenek alkonya – Siegfried Rajnai útja
R. Strauss: Imígyen szóla Zarathustra

Vezényel: Hámori Máté

EGYEDÜL
A Modern idők sorozat 3. koncertje
2018. március 23. 19.30
Zeneakadémia

Rachmaninov: III. zongoraverseny (d-moll op.30.)
Rachmaninov: I. szimfónia

Közreműködik: Tomoki Sakata – zongora
Vezényel: Stanislav Kochanovsky

A SZABADSÁG MÍTOSZA

A Modern idők sorozat 4. koncertje
2018. április 26. csütörtök, 19.30
Zeneakadémia
Beethoven: Missa solemnis

Közreműködik:

Nemzeti Énekkar
Kolonits Klára
Kálnay Zsófia
Megyesi Zoltán
Bakonyi Marcell

Vezényel: Hámori Máté

Vivaldi sorozat – Bérletsorozat a Budapest Music Centerben
Budapest Music Center, 1093., Bp., Mátyás utca 8.

VIVALDI PÉNTEK: 2018. február 9., 2018. március 9., 2018. május 11.

VIVALDI SZOMBAT: 2018. február 10., 2018. március 10., 2018. május 12.

Miért éppen Vivaldi?

Kérdés ez egyáltalán? Ha van Hollywoodi történet a zeneszerző-sorsok közt, akkor Vivaldié biztosan az. Hírnév – teljes feledés – váratlan újrafelfedezés – világsiker, nagyjából így fest a nyerő kombináció. Persze a kép nem ennyire rózsaszín: Vivaldi a mai napig egy tulajdonképpen kevésbé jelentős művének a foglya, és operái, oratóriumai, a valódi főművek továbbra is lelkes bennfentesek elzárt territóriumát képezik. Szóval van bőven megismerni való a Négy évszak szerzőjének életművében is. Az ismerkedési esteket a nagy érdeklődésre való tekintettel két időpontban is megrendezzük. A gárdedám most is Eckhardt Gábor lesz.

Viva Vivaldi!

BUENOS AIRES
A Vivaldi sorozat 1. koncertje
2018. február 9. péntek, 19.00
2018. február 10. szombat, 19.00
Budapest Music Center

Vivaldi: L’estro armonico op.3. nr. 8., a-moll koncert két hegedűre
Vivaldi: C-dúr piccoloverseny
Richter: Vivaldi recomposed – A tél
Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben – A tél

Közreműködik:
Mező Péter – hegedű
Tóth Gabriella – hegedű
Mucza Gabriella – fuvola
Bodor János – hegedű

VELENCE
A Vivaldi sorozat 2. koncertje
2018. március 9. péntek, 19.00
2018. március 10. szombat, 19.00
Budapest Music Center

Vivaldi: Concerto a Drezdai zenekarnak
Vivaldi: d-moll triószonáta „La Follia”
Vivaldi: Bajazet – nyitány
Vivaldi: Bajazet – Sposa, son disprezzata – ária
Fekete Gyula: Koncertária (ősbemutató)
Vivaldi: Squarciami pare il seno (Cleopatra áriája az Il Tigranból )

közreműködik:
Radics Ádám – hegedű
Bobák Melinda – hegedű
Horváth Ildikó – cselló
Szakács Ildikó – ének

vezényel: Gulyás Nagy György

BÉCS
A Vivaldi sorozat 3. koncertje
2018. május 11., péntek, 19.00
2018. május 12., szombat, 19.00
Budapest Music Center

Vivaldi: a-moll triószonáta
Vivaldi: Sinfonia al Santo Sepolcro
Zombola: Meditáció (ősbemutató)
Vivaldi: Sonata al Santo Sepolcro
Vivaldi: Nulla in mundo pax sincera

Közreműködik: Horváth Vilmos – furulya
Szilágyi Kristóf – fagott
Dinyés Soma – csembaló
Szakács Ildikó – ének

vezényel: Hámori Máté

IFJÚSÁGI HANGVERSENYEINK
KALANDRA FÜL!… Az Óbudai Danubia Zenekar Ifjúsági sorozata
A zene az kell… s a  jövő már hall minket…

És mi rendületlenül húzzuk a fülébe. Talán ez a legfontosabb a sok-sok minden közül. Felpakoljuk a szívünket egy kamionra, és visszük be a termekbe, fogjuk a bennünk lakó sok száz hangot, összefésüljük, és ráöntjük a jövő füleire: a fülek közötti buksifejek pedig kacagnak, hallgatnak, zsibonganak, ásítoznak, megijednek, és énekelnek velünk együtt, a hangjaink pedig talán velük maradnak még egy kicsit. És jövünk újra és újra, operával, tánccal, pantomimmel, Bartókkal és Mozarttal, talicskázzuk a szenvedélyt az igazi művészet nagy értőinek: a kisgyerekeknek. Titkon pedig abban bízunk, hogy hozzánk hasonlóan – ők sem nőnek fel soha.

Családi matinésorozat 6 és 14 év közötti gyerekek és családjuk számára.
Házigazda és mesélő: Hámori Máté

RÍMES BÁL A ZENEKARBAN – 2018. február 10. 10.30
Rímekbe szedett interaktív hangszerbemutató Benjamin Britten műve nyomán
Mennyiféle hangszer csücsül egy nagyzenekarban, és mindegyik egészen mást csinál… Hogyan lesz ebből összhang, és miben különböznek egymástól a hangszerek? Melyik tud csiripelni és melyiknek „acélosan brutál” a hangja? Melyik nagytestű hangszer rejt érzékeny szívű játékost, és mire való egyáltalán a karmester?
Erre a sok kérdésre ad szórakoztató választ az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, ahol rímekbe szedve mutatja be a házigazda, Hámori Máté a zenekar hangszereit és műhelytitkait. Ráadásul még egy szerencsés hallgató karmesterként is kipróbálhatja magát a zenekar előtt!

Vezényel és mesél | Hámori Máté

ROLL OVER BEETHOVEN – 2018. március 10. 10.30
Mint tudjuk, Beethoven a zene Mozartja. Magyarul: minden klasszikus zenészek alfája és omegája, a legnagyobb lázadó, a legvagányabb rokker, aki a zenét a sarkaiból fordította ki, aki a sorssal is dacolt: pá-pá-pá-páááám!
Ezt a szuperhőst hozzuk el, szűk egy órában bemutatva, hogy hogyan is lehet egy kétszáz éves zene ma is kemény, feszes, forradalmi, pörgős és megdöbbentően érzékeny egyszerre. Lesz zongorázás, zenekari lárma, süketség-szimulátor és sok minden más. Csak erős idegzetűeknek!

Házigazda-karmester és mesélő: Hámori Máté
Közreműködik: Méhes Csaba  pantomimművész

NEMKLASSZIKUS MESEZENÉK – 2018. május 12. 10.30
A zene – álom, az álom pedig ideális terep a mese és a fantázia szárnyalására. Ezen a koncerten Bartók és Ravel rövid zenekari művei köré építünk egy fantasztikus álmot, ahol minden megtörténhet, és meg is történik. A klasszikus Grimm és Andersen mesék világa találkozik az okostelefonokkal, Harry Potter és Chuck Norris pedig vállvetve győzik le a tűzökádó sárkányt. Mindez zenével, mesével, és tánccal, amelyről a MOHA táncművészeti csoport gondoskodik.
Vezényel és mesél | Hámori Máté

TOVÁBBI KONCERTJEINK

2018-ban már két fontos koncertünk, együttműködésünk valósult meg. Január 5-én  Myrtill Újévi koncertjén, január 9-én Baráti Kristóf szólóestjén vettünk részt.
2018 tavaszán is számos további együttműködés vár a zenekarra. Az Óbudai Danubia Zenekar idén is arra törekszik, hogy minél több színvonalas művészeti munkában, kooprodukcióban vegyen részt.
2017 őszétől az Óbudai Danubia Zenekar egyik régi vágya teljesül: a Filharmónia Magyarország Nkft-vel való együttműködés keretében több vidéki városba elvittük koncertjeinket. Az évad során Szombathelyen, Nyíregyházán jártunk, tavasszal Szegeden, Veszprémben és Kecskeméten folytatjuk a turnét.
Az elmúlt években és idén is örömmel veszünk részt a Zeneművészeti Egyetem diákjainak diploma koncertjein, elsősorban a zeneszerzés és a karmester szakos hallgatók vizsgáján közreműködünk.
2018. február 4-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös szervezésében megvalósuló Berstein-maratonon lép fel a zenekar, ahol Bernstein I. szimfóniáját (Jeremiah) és a Three Meditations from MASS műveket Hámori Máté vezényli.
A zenekar évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Klasszik Rádióval.
2018. május 1-i Klasszikus Kedvencek című koncertünkön a Klasszik Rádió repertoárjának legnépszerűbb dallamai csendülnek fel.
Május utolsó hetében a Danubia Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány kurzusán vesz részt. A nemzetközi mesterkurzus fiatal karmestereit és zeneszerzőit Eötvös Péter, Vajda Gergely és Alessandro Solbiati vezeti. A téma, a „főszereplő”, Stockhausen német zeneszerző lesz. 2018. június 2-án a közönség meghallgathatja a Kurzus zárókoncertjét.
2018. június 8-10 között 3 előadással lépünk fel a Bécsi Festwochen keretén belül a Mundruczó Kornél által rendezett Winterreise előadásunkkal. A Trafóban 2015-ben bemutatott nagysikerű koncertszínházi előadásunkban Schubert dalciklusának Zender-féle zenekari változatát Szemenyei János erőteljes jelenlétével hallgathatja meg a fesztivál közönsége.
2018. június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Class and Roll címen kipróbálja egymást az Óbudai Danubia Zenekar és a Quimby.
2018. június 15-én az Óbudai Nyár nézői számára nem meglepetés, hogy a nyitóhangversenyt az Óbudai Danubia Zenekar adja a Fő téren. Június 29-én pedig a Csillagok, E.T. és a Potter fiú című filmzenei koncertünkkel lépünk fel.
2018. július 5-8 között 4 alkalommal lépünk fel a Szegedi Szabadtéri Színpadon a Hegedűs a háztetőn című produkció közreműködőjeként.
A 2018. július 20-án kezdődő Művészetek Völgyében 3 produkcióval lesz jelen a zenekar. Ifjúsági programjainkkal szólunk a gyereklátogatókhoz, a felnőtt fesztiválozók pedig egy Eckhardt Gábor által összeállított szubjektív zeneszerzőportrét illetve egy meglepetés nagyzenekari produkciót hallgathatnak.

Közösségi szerepvállalásunk:
Kiemelt szerepet vállalunk otthonunk, Óbuda-Békásmegyer nyugdíjasokat támogató intézményeinek illetve idősotthonainak kulturális életében. A szépkorú zenerajongók számára szervezett hangversenyeink ingyenesen látogathatók. A karácsonyi és újévi koncertek során a művészek izgalmas zenetörténeti kiegészítéssekkel avatták be a hallgatókat a zeneművészet rejtelmeibe. A lélekemelő előadásokat eddig közel 300 érdeklődő tekinthette meg.
2017-ben Óbudán 8 iskolában, 3311 gyerek hallgatta meg ifjúsági programunkat. Sorozatunkkal újabb és újabb iskolákhoz, osztályokhoz megyünk el, ahol olyan köntösbe csomagoljuk a komolyzenét, hogy akár a hat-hét évesek számára is élményszerűvé váljon a zenével való első találkozás. 2017-ben Mozart, Beethoven művekkel szólítottuk meg a diákokat.

Sok szeretettel várunk mindenkit koncertjeinken!
www.odz.hu
https://www.facebook.com/DanubiaZenekar/

Forrás, fotók forrása: Óbudai Danubia Zenekar