Február 1-én Budapest lesz a dalszerzés fővárosa

Hogyan készülnek Beyoncé, Ariana Grande vagy Mary J. Blige slágerei? Milyen módon használhatók ki az okostelefonok nyújtotta lehetőségek a dalszerzés területén? Hogyan írható zene megrendelésre egy óra alatt? Miként lehet kiigazodni a YouTube világában dalszerzőként? Minden kérdésre fény derül február 1-jén az Artisjus által szervezett Dalszerző Expón.

Közép-kelet-európai szinten is egyedülálló eseménnyel várja a könnyűzene alkotóit február 1-jén a Dalszerző Expo (DEX) a Budapest Music Centerben. Az egynapos rendezvényen az Artisjus a pályájuk elején járó zenészeknek és a már befutott szerzőknek, producereknek teremt új lehetőséget a fejlődésre, kapcsolatépítésre és alkotásra. Ismert hazai előadók mellett Svédországból, Németországból és az Egyesült Államokból érkeznek a zeneipar nemzetközi nagyágyúi, hogy elárulják sikerük receptjét a hazai és környező országokból érkező látogatóknak.

A program keretében a dalszerző szakma élvonalbeli képviselői osztják meg tapasztalataikat, így például a számos világsztárral – többek között Beyoncéval, Chris Brownnal és Kelly Rowlanddel – együtt dolgozó, Grammy-díjas Courtney Harrell (USA), a Forbes Magazin Harmincan 30 alatt listáján is szereplő Ebonie Smith (USA) vagy a Disney-vel és Lady Gagával is együttműködő producer, Niclas Molinder (SE).

A külföldi szakemberek mellett a hazai zenész szakma kiemelt alkotóművészei is képviselik magukat az eseményen: életmű-beszélgetés keretében lép színpadra Bródy János, a legfontosabb munkafolyamatok részleteit ismerteti az Eurovíziós Dalfesztivált duplán is megjárt Szakos Krisztián, Palya Bea különleges alkotási módszereinek kulisszatitkaiba avatja be a látogatókat.

Önálló teremben kap helyet az elsősorban film- és reklámzenével foglalkozó alkalmazott zenei műfaj. Itt olyan kérdésekre lehet majd választ kapni, mint például hogyan lesz valakiből elismert reklámzeneszerző, vagy mik a legfontosabb szempontok és technikák, amelyekkel a szerző a történetmesélést segítheti. Az előadások alkalmával a legtöbbet foglalkoztatott magyar szakemberek szólalnak meg, így például a Müpa és a Klasszik Rádió hangarculatának megalkotója, Alpár Balázs, a Coca-Colának, a McDonald’s-nak vagy a Vodafone-nak is alkotó Fodor Máriusz, illetve a Terápia című sorozat, az Oscar-díjas Mindenki vagy az idei Oscar-shortlisten szereplő Testről és lélekről című film zeneszerzője, Balázs Ádám.

Az előadások és panelbeszélgetések mellett kiemelt szerephez jut a tapasztalatszerzés a különféle gyakorlati kurzusoknak és workshopoknak köszönhetően. Önálló teremben lesz helye az egyéni tanácsadásoknak is, ahol karriertippekkel és szakmai javaslatokkal várják a látogatókat, például Dina Mystris svéd zenei menedzser, aki a dalszerzői lét és a külföldi karrierépítést illető kérdések mellett készülőfélben lévő saját dalokról és demókról is véleményt formál a meghallgatás során.

A Dalszerző Expo napja az Artisjus-díj ünnepélyes átadójával zárul, ahol kiderül, hogy kiket szavazott meg a szakma a könnyűzene, a komolyzene és az irodalom legjobb szerzőinek 2017-ben.

Az expo utáni napon közvetlenül veszi kezdetét a svéd alapítású Songwriting Camp Budapesten. Az alkotótábor szintén az Artisjus támogatásával valósul meg. A nemzetközi dalszerző táborban három napon át a budapesti Brody Studios-ban ír majd zenét huszonegy alkotó, köztük hét magyar szerző.

Program, előadók, egyéb információk a DEX weboldalán: http://expo.dalszerzo.hu/
Hivatalos Facebook-esemény: http://bit.ly/2ys1Akw 

Forrás: Artisjus