Electric blues magyar népzenével – Voodoo Papa & Szokolay Dongó Balázs a Fonóban

Szájharmonika, dob, gitár és ének – elsőre megszokott zenekari felállásnak tűnik. Ezeket a hangszereket azonban Szert Zsigmond és Fejér Simon Pál ketten szólaltatják meg. Ehhez az elementáris duóhoz csatlakozik vendégként a magyar népzene ikonikus alakja, Szokolay Dongó Balázs. A formáció február 2-án a Fonóban koncertezik, utánuk a Ripoff Raskolnikov duó lép fel. 

A Voodoo Papa két multiinstrumentalista jóbarát nagyzenekari hangzást idéző, elsöprő energiájú formációja. Szert Zsigmond egyszerre szólaltatja meg a szájharmonikát egy minimál dobfelszereléssel, Fejér Simon Pál pedig akusztikus és elektromos gitárokon játszik és énekel. A duó tavaly nyáron játszott együtt először Szokolay Dongó Balázzsal, aki a népzene mellett mindig is nyitott volt a kísérletezőbb zenei megoldásokra. „A régi zenekarok, amikben játszottam – Vasmalom, Dél-Alföldi Szaxofon Együttes – próbáltak egy megfogalmazhatatlan, kemény hangzást létrehozni. A Voodoo Papát hallgatva hasonló érzés fogott el. Örömmel teszem hozzá a népi hangszereket és a rusztikus népzenei játékmódot az ő rockos hangzásukhoz. Nem hiszek a műfajok találkoztatásában. Nem a műfajok találkoztak, hanem mi találkoztunk. Lehet elemezgetni, hogy melyik motívum honnan való, valójában egyik zenei gondolatból villanásszerűen gurul ki a másik zenei gondolat.” – meséli Dongó a közös munkáról.

Fejér Simon Pál szerint egy különös találkozás ez a produkció: „A duó védjegye az elementáris erő, amelyet a blues gyökereiből merítünk. Az egyediségét pedig az adja, hogy mindössze ketten vagyunk a színpadon, mégis egy nagyzenekar hangzását és erejét igyekszünk megtestesíteni. Korábban nem hittem volna, hogy a magyar népzene oldaláról ehhez egy ilyen elsöprő erejű energiatöbblet érkezhet, amelyet Dongó játéka hordoz. A két stílus teljesen más, akár motívumvilágát, akár hangszerelését tekintjük, mégis a mélyben szorosan összefonódó kapcsolat húzódik közöttük. Ezt a kapcsolódási pontot próbáljuk, minél hatásosabban és minél természetesebben életre hívni.” A különleges erőt és zenei világot képviselő formációt február 2-án a Fonóban lehet élőben meghallgatni, de az első közös fellépésükön, az Időkerék számhoz készült videón is jól érezhető a trió elsöprő energiája.

Voodoo Papa & Dongó, Ripoff Raskolnikov duó
2018. február 2., Fonó
http://www.fono.hu/hu/2018.02.02.-20.00-voodoo-papa–dongo-louisiana-double
Facebook event: https://www.facebook.com/events/323386498175640/

Forrás, fotó forrása. IAM