Játék a médiában

Vitray Tamás lesz az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának januári vendége, aki a játék témakörén belül a televíziós-kvízek hazai kezdeteit eleveníti fel. Vitray előadását követően a magyar sajtóban elsőként megjelent rejtvények is előkerülnek az OSZK gyűjteményeiből, majd az est zárásaként a Grund Színház színészei improvizációs technikával értelmezik újra a játék fogalmát.

A KönyvTÁRlat programsorozat idei tematikus évada a játék köré épül. A januári est főelőadója Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, aki a magyarországi televíziózás kezdeti éveitől jelen van a hazai médiában, így a televíziós kvízek történetét belülről ismeri. A sokak által kedvelt Fekete-fehér, igen-nem, a nagysikerű Kapcsoltam, és a 2000-es évek vetélkedője, a Hoztam egy milliót is Vitray nevéhez kötődik. Az általa vezetett játékokról nemcsak mesélni fog, hanem korabeli felvételeket is bemutat, így a nosztalgiázásnak is lesz helye.

Ahogy minden alkalommal, így most is előkerülnek a könyvtár gyűjteményéből érdekességek, ritkaságok. Sárosi Attila, az OSZK periodikákkal foglalkozó egyik szakértője mutatja meg a magyar sajtóban elsőként megjelent rejtvényeket, a reformkori újságok által közölt betű- és számrejtvényeket, valamint a szocialista rendszer legnépszerűbb rejtvényújságját.

A program zárásaként a Grund Színház színészei improvizációs technikával értelmezik újra a játék fogalmát. A játék, a játékosság számos területen fellelhető, így a kvízekben és keresztrejtvényekben is. Az improvizált előadás középpontjába a játékos vetélkedők, különböző versenyhelyzetek kerülnek – nem mindennapi formában.

Az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának soron következő időpontja: 2018. január 25. 17 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emeleti Díszterem

A rendezvény ingyenes.

A KönyvTÁRlat Játékos évadának főelőadóival készült interjúk a Szeretlek Magyarország portálon érhetők el.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/az-en-szovegemet-melegitonadraghoz-hasonlitottak/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/jatekos-zenek-zenei-jatekok-a-szechenyi-konyvtarban-interju-okovacs-szilveszterrel/

A Vitray Tamással készült interjú is hamarosan megjelenik a Szeretlek Magyarország weboldalon.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár