„Az ember világa. A világ embere.” – Major Ákos REND című kiállítása a TOBE Galleryben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Korhut Lili

A kortárs magyar fotográfia elkötelezettje, a Palotanegyedben új otthonra talált TOBE Gallery tulajdonosai és kurátorai: Puskás Bea és Tomas Opitz legújabb egyéni kiállításának keretében Major Ákos fotóművész mutatkozik be. A január 16-án nyílt REND című tárlat több szempontból is érdekes lehet a közönségének, hiszen a paksi származású, eredetileg grafikus végzettségű, szűk egy évtizede a fényképezés világa felé forduló művész több sorozatából válogat, rendez párba tucatnyi alkotást egyetlen szigorú elvet követve. A világ különböző pontjain, magán- és szakmai utakon készült, leggyakrabban filmre fotózott, kinagyított, sajátos színvilágú, szinte festményszerű fotográfiák úgy illeszkednek a kiállítási anyagban mellé megtalált párjukhoz, hogy azok ugyanabból a perspektívából, ugyanabban a szögben fogják be azt az ember vagy természet alkotta látványt, amely alkotójukat magával ragadta.

Évek óta, rendszeresen utalok arra, hogy a TOBE Gallery kiállításainál kivétel nélkül olyan művészekkel ismerkedtem meg – legtöbbször „csak” alkotásaikon keresztül -, akiknél a tehetség, az igényesség és a minőség egyéni látásmóddal párosul. Ahol az alkalmazott kivitelezési módon keresztül az alkotó személyiségéből fakadó gondolkodásmód elevenedik meg vizuálisan. Major Ákos REND című kiállításának képeit szinte szó szerint és teljes egészében ez, a személyiségéből fakadó nem csak gondolkodás-, de látásmód határozza meg. Hiszen a művész több sorozatából kiválogatott, itt és most egymással párt alkotó, nyugalmat, harmóniát és rendezettséget sugárzó fotográfiák hangulatának összecsengése nem csupán esztétikai élményben formálódik ki, közös forrásukat sem a véletlen szülte. Azok nem az egyén – itt és most Major Ákos – környezetéből, hanem személyes érzésvilágából indulnak ki, szubjektív megközelítésként fogva fel az őt éppen körülvevő világot. Hiszen legyen az akár emberek alkotta, természetes vagy épített környezet, ugyanabból a szemszögből – önmagából – fókuszált rá a pillanatot megörökítő alkotó a világra. A fotográfiákról sugárzó arányosság, nyugalom, csendéletszerűség és harmónia ezért leginkább alkotójuk tulajdonsága. A REND, amelyre a kiállítás címe utal az a stabil valóság, amelyre a művész belső világa épül. Nem a világ embereként él, neki van saját világa. Onnan tekint szét környezetére, onnan fogja be azt a rá jellemző perspektívát, amely az alkotásainak a sajátossága, amely önnön világából táplálkozik.

A kiállítás február 10-ig tekinthető meg a VIII., Bródy Sándor utca 36. szám alatt. Szerdától péntekig 14:00 – 18:00, szombatonként 11:00 – 15:00 óra között.

Az 1974-es születésű Major Ákos a Pécsi Művészeti Szakközépiskola grafika szakának elvégzése után 2000-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) vizuális kommunikáció szakán. 2010-től szabadúszó grafikusként dolgozik. Figyelme 2009-ben fordult a fényképezés felé.

,