VILTIN Galéria: semmit magamról SZABÓ Klára Petra

A VILTIN Galériában immár negyedik önálló kiállításán SZABÓ Klára Petra legújabb munkáit mutatja be, amelyek mind tartalmi, mind formai tekintetben új témaköröket és megoldásokat hoztak munkásságában.

A Gyűjtő sorozat: A gyűjtemény megunt darabjainak számbavétele – munka közben

Pályája kezdetén SZABÓ a divatot, mint társadalmi jelenséget tematizáló részletgazdag akvarellsorozatáról vált ismertté. Ugyan az évek során a műfaj szinte védjegyévé vált, a hangvétel egyre személyesebb témák felé fordult. Míg Art & Style sorozatában barátai öltözködését dokumentatív portrék formájában örökítette meg, addig a legújabb, Black Box (2017) és Gyűjtő (2017) sorozatok központi motívuma önmaga lett. A nyitható fedelű fekete dobozok nem az ismerősök megjelenését, hanem azok gondolkodásmódját és beállítottságát teszik vizsgálat tárgyává egy-egy kiragadott idézet és a hozzá társított jelenetet ábrázoló akvarell formájában. A művésznek címzett, látszólag jószándékú megjegyzésekben a kollégák akarva-akartalanul tágabb szociális kérdésekre reflektálnak. A művész, a nő, a feleség és a potenciális anya hagyományos és egysíkú szerepmodelljei bontakoznak ki az ártalmatlannak tűnő hozzászólások nyomán.

A Gyűjtő sorozat ismétlődő, mégis változatos motívumkészlete különböző meztelen testrészekből épül fel, amelyek egymástól elválasztva, fragmentáltan jelennek meg. A legérzékenyebb, lágy pontjaikban feltűzött torzóktól elválasztva megjelenő végtagok a cselekvésképtelenség érzetét keltik. SZABÓ teste egyszerre tárgya a gyűjtő ismeretlen szándékának és saját megfigyelésének is. A látszólag magánjellegű vélemények és intim zónák az önvizsgálatra ösztönző tényezők tükrében azonban napi szintű társadalmi kérdésekre is ráirányítják a figyelmünket.

SZABÓ Klára Petra (1981, Hódmezővásárhely) saját készítésű fotóiból kiindulva, élményeit jellemzően akvarellsorozatok, valamint animált videómunkák formájában dolgozza fel. Központi témája az ember: barátok, ismerősök, illetve a művész szűkebb környezete. A Derkovits Gyula ösztöndíj (2011-2014) elnyerése mellett több budapesti és dél-koreai egyéni kiállítására is sor került az elmúlt években. A Magyar Nemzeti Galéria, a Műcsarnok és az FKSE csoportos tárlatain túl számos jelentős rezidenciaprogramon is részt vett (többek között Budapest Galéria-KunstQuartier Atelier, Salzburg; Amadeus-Union MoKS; Incheon Art Platform; Seoul Museum of Art-South Korea International AIR; Krinzinger Projekte AIR, Petőmihályfa). Művei hazai és nemzetközi gyűjteményekben egyaránt megtalálhatóak.

semmit magamról
SZABÓ Klára Petra
MEGNYITÓ | 2018. JANUÁR 24. | SZERDA | 19H – 21H
MEGTEKINTHETŐ | 2018. FEBRUÁR 24.| SZOMBAT | 17H

Forrás: VILTIN Galéria