RÉV Színházi és Nevelési Társulat és a KB35 Inárcs koprodukciója: othello

A vidéki független szféra két képviselője, a KB35 Inárcs és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat koprodukciójában William Shakespeare Othello című drámája és Marton László fordítása alapján viszi színpadra othello című előadását a hétvégén, Budapesten. A két csoport története jó pár helyen keresztezte egymást, legyen szó Balassagyarmatról, Inárcsról vagy épp a MU Színházról, ahol most első közös bemutatójukra készülnek január 19-20-án.

Othello idegen. Mert idegenként gondolnak rá, mert gyűlölik, mert félnek tőle.
Desdemona lázad. A rendszer, az apja, a kérők ellen.
Rodrigo fizet. Jagonak, mindenért, az életével.
Cassio bohém. Iszik, mulat, öl.
Emilia szeret. Egy férfit, egy másikat, az életét.
Brabantio átkoz. A lányát, az idegent, a létet.
Jago tervez. Bosszút, Othello ellen.

A két társulat közös előadása William Shakespeare Othellójával olyan témákat érint, mint a xenofóbia, manipuláció vagy a családon belüli erőszak. A három téma aktualitása ma is evidens. A shakespeare-i dráma az ezek közötti szoros összefüggésre hívja fel a figyelmet. Arra, hogy nem zárhatjuk magunkra az ajtót, és tehetünk úgy, mintha nem hatna ránk a külvilág, és éppígy nem gondolhatjuk azt sem, hogy a zárt ajtó mögött bármit megtehetünk. Ami elől menekülünk, az már az otthonunkban van, és mi magunk vittük be oda. Shakespeare ezekkel a súlyos kérdésekkel kapcsolatban is úgy képes tükröt tartani, hogy a nézők mégse rettenjenek el maguktól. Az a célja, hogy egy érzelmes és finom humorral dolgozó történeten keresztül átélhessék a katarzis felszabadító erejét.

„Szivák-Tóth Viktor: Az Othello egy könnyen követhető történet, hátra lehet dőlni és élvezni, hogy aztán mégis csavarjon egyet-kettőt a megszokott gondolatmeneteinken. Könnyed, humoros és komoly, tragikus egyben. Alapvetően a darabot állítjuk színre, de jelentős átalakításokkal.

Balla Richárd: Én szeretném azt hinni, hogy ez egy olyan Othello-olvasat lesz, amivel még nem találkoztak a nézők más feldolgozásoknál. Egy olyan igazi “KB35 – RÉV” produkció.” /szinhaz.org/

A darabban Othello és Desdemona kapcsolata mellett megjelenik egy másik házasság is, melyet egy új jelenettel támogatnak meg, hogy a családon belüli erőszak témájáról teljesebb képet adhassanak. Jago manipulatív tevékenységét is felerősítettük: azokat a viszonyokat fejtettük ki jobban, melyek táptalajul szolgálnak a tragédia bekövetkeztéhez. Minden szereplő hozzájárul ehhez „gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással”, legyen szó karrierépítésről, közéleti szerepvállalásról, barátságról vagy épp szerelemről. És mivel a saját sírjukat ássák, így a felelősség is teljes mértékben az övék. 

Szereposztás/Stáb:
Othello / Balla Richie
Desdemona / Bálint Betty
Jago / Nagy Zsolt Zsozsa
Emilia / Lakatos Dorina
Rodrigo / Boda Tibor
Cassio / Szántó Dániel
Öreg, Brabantio, Lodovico / Szivák-Tóth Viktor

Fordította / Márton László
Jelmez / a másik Kiss Gabriella
Rendező / Szivák – Tóth Viktor, Balla Richie

Az othello című előadásról részletes információ a MU Színház honlapján található.

Forrás: MU Színház