Gyermán Istvánra emlékezik a város

Teremavatóval, beszélgetésekkel, páratlan közreműködőkkel és művekkel a hegedű játssza a főszerepet a Pannon Filharmonikusok egykori koncertmesterének emléknapján.

Gyermánné Vass Ágnes, Gyermán Júlia, Kokas Katalin

A hegedűirodalom legszebb művei szólalnak meg január 27-én, melyeket a kivételes szépségű és tehetségű hegedűművésznők, „a hangszer nagyasszonyainak” előadásában hallgathat meg a Kodály Központ közönsége. A koncert ihletője a legendás egykori koncertmester, Gyermán István, aki 2018 januárjában lenne 80 éves. Ez az a jeles alkalom, melynek köszönhetően egy teljes napra Pécs válik a hegedűművészet centrumává. A különleges koncertet szakmai találkozások és beszélgetések előzik meg a Pécsi Tudományegyetemen, a nagyközönség pedig az esti hangversenyen a hegedű hangja mellett a Virtuózok abszolút győztesének, Kristóf Rékának gyönyörű hangját is élvezheti a példa nélküli műsorban. A Pannon Filharmonikusokat a Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett pécsi származású karmester, Ligeti András dirigálja.

Az est több szempontból is egyedülállónak tekinthető. Közreműködőinek javát Gyermán István karizmatikus személye köti össze, azonban valamennyien más oldaláról tudnak bepillantást adni a zene segítségével Pécs emblematikus művészének példaértékű életébe, zenei értékrendjébe és az általa képviselt művészi hagyományba.

Igazi kuriózumként együtt lép szólistaként színpadra Gyermánné Vass Ágnes, a PFZ örökös tagja, aki több mint négy évtizeden keresztül volt a zenekar koncertmestere, valamint lánya, Gyermán Júlia, aki a hegedű mellett korábban költőként is bemutatkozott a pécsi közönségnek. Az anya és lánya szólistapáros mellett két további kiváló hegedűművész is fellép: Kokas Katalin, Gyermán István egykori tanítványa és Deák Márta, a PFZ koncertmestere, a jubileumi program művészeti vezetője.

Deák Márta

Deák Márta a londoni Royal Academy of Music posztgraduális képzésén Pauk György növendékeként ugyanazt a zenei hagyományt ismerte meg, melyet Gyermán István tanult és képviselt. A koncertmester doktori disszertációját a Hubay-hegedűiskoláról írja, amelynek egyik utolsó képviselője volt Gyermán. A januári program lehetőséget teremt a magyar hegedőoktatásban a Hubay-iskola szellemiségének felidézésére, mely szükségességéről Gyermán Júlia az alábbiak szerint nyilatkozott:

„A szépség iránti igény, az emberek közötti kapcsolatok titokzatossága és egymás misztériumként való szemlélése teljesen kiveszni látszik, nyersebb és ridegebb a valóság, mint régen. És a puszta zenélésnek az a fajta természetes öröme, a szépségnek az az őszinte szeretete, ami az ő hegedűhangjukból és a zenéhez való hozzáállásukból áradt, ma már ritkaságszámba megy. Ezen a koncerten fölvillantjuk mindennek az emlékét, megidézzük ezt a fajta szellemiséget.”

A szakmai beszélgetésekre Deák Márta a régió összes zeneiskolájának igazgatóját és hegedűtanárát meghívta. További különlegessége az esti koncertnek, hogy Vajda János külön erre az alkalomra írta meg Violini No.2 című művét, melynek előadásában kizárólag Gyermán István egykori növendékei működnek közre. A tanítványok közül többen a Pannon Filharmonikusok sorát erősítik ma is, ugyanakkor az ország számos pontjáról, valamint külföldről is utaznak Pécsre hegedűművészek, hogy részesei legyenek ennek a megismételhetetlen alkalomnak. Többek között a város vendége lesz a Firenzéből élő Csanyi Béla, aki több évtizede a „Maggio Musicale” Zenekarban játszik. Hogy számára miért kiemelt jelentőségű a koncerten való közreműködés, azt az önéletrajzából vett idézet is jól példázza:

„A tanításomban, a zenekari- és kamarazenei művészi munkámban a Gyermán István univerzális értékű elvei domináltak egész életemben és ezt adtam tovább a sokféle nemzetiségű tanítványaimnak”. .

Január 27-én Gyermán Istvánról mint egykori kiváló hegedűtanárról a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán termet neveznek el, majd szakmai kerekasztal-beszélgetésre és baráti portréfestésre kerül sor. A kísérőrendezvényekre a belépés díjtalan, a programok védnöke dr. Páva Zsolt, PMJV polgármestere. A Kodály Központban az esti koncerttel egyidőben időszaki kiállítás nyílik Gyermán István munkásságáról dr. Varga Ildikó szerkesztésében.

Forrás: Pannon Filharmonikusok