BARCSAY JUTALOM 2018 – 2018. január 12-21., MKE Aula

Kiállító hallgatók:
Ács Kinga Noémi, Agg Lili, Ágoston Kristóf, Barsi Annamária, Békési Adrien, Bocsi Eszter, Csekő Andrea, Domonkos Attila Gyula, Enyedi Zsolt István, Jancsó Dániel, Kecső Kristóf, Kovács Réka Tímea, Kovács Tibor, Kozma Anita, Martinecz Márk János, Rakk Adrián Ernő, Ronga Eszter, Solti András Imre, Tarcsi Ádám, Terebesi Gyula, Tihanyi András

Kiállításmegnyitó és díjátadó: 2018. január 11. (csütörtök) 17 óra
A kiállítást megnyitja, a díjakat és emlékérmeket átadja: prof. Kőnig Frigyes, a Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék vezetője, a kuratórium elnöke

Barcsay Jenő végrendeletében fogalmazta meg egy díj és egy tanulmányi jutalom létrehozását. Az első a Barcsay Díj, amelyet egy pályakezdő képzőművész kaphat, a másik a Barcsay Jutalom azon Képzőművészeti Egyetemen tanuló hallgatók számára, akik kiemelkedő teljesítményt produkáltak az Anatómia-Térábrázolás órák során. Ez utóbbi díj átadására kerül sor január 11-én az MKE Aula-kiállítótermében a pályamunkákból rendezett kiállítás megnyitóján, amelyet hagyományosan Barcsay Mester január 14-i születésnapjához időzít a Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A díjról kuratórium dönt, amely a Művészeti Anatómia, Rajz és Geometria Tanszék oktatóiból, valamint a Festő Tanszék vezetőjéből áll. Idén több mint negyven hallgató küldött munkákat elbírálásra, amelyek tekintetében nem volt műfaji megkötés, így jóformán minden tanszék hallgatói képviselve voltak. A zsűri olyan munkákat jutalmazott, amelyekben az elemző szemléletmód, a művészet hagyományos formáit újraértelmező gondolkozás, azaz Barcsay Jenő szellemiségéhez kapcsolható törekvések voltak érzékelhetőek. A kiállításon a jutalmazott alkotások mellett egy válogatás látható a pályázatra beküldött anyagból.

Az Anatómia Tanszék lényegesnek tartja az egyetem néhai tanára, Barcsay Jenő emlékének ápolását, aki nem csak világhírű művész volt, de maradandót sikerült alkotnia a művészet oktatás terén is, amelyet tizenhét nyelvre lefordított és számtalan kiadást megért Művészeti Anatómia könyve bizonyít. A Tanszék a kor igényeihez alakítva kívánja tovább folytatni a Barcsay Jenő által kidolgozott pedagógiai örökséget. Jelenleg kidolgozás alatt áll a Barcsay-módszer, amely nem csak az emberi test megismerését, hanem a térbeli gondolkozás fejlesztését kívánja korszerű eszközökkel hasznos gyakorlati tudássá tenni a képzőművész hallgatók számára.

MKE AULA ‒ 1062 Budapest, Andrássy út 69.
Nyitva tartás: mindennap 10-18 óráig

Forrás: MKE