Tíznapnyi szárnyalás – Ismét a kortárs táncművészeté a főszerep a Budapest Táncfesztiválon

Válogatott hazai és külföldi fellépők bűvölik el a Budapest Táncfesztivál közönségét 2018. február 20. és március 1. között. A fesztivál idei sztárvendége a Magyarországon először fellépő, San Francisco-i kortárs balett társulat, az Alonzo King LINES Ballet. Emellett a magyar táncélet kiválóságai, a Győri Balett, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett valamint a Magyar Nemzeti Balett illetve a Szegedi Kortárs Balett és a Badora Társulat produkciói szerepelnek a programban. A Nemzeti Táncszínház által megszervezett eseménysorozatnak ebben az évben is a Müpa és a Pesti Vigadó ad otthont.

 – A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő LINES Ballet kivételes táncosai a világ minden tájáról meghívott neves zeneszerzőkkel, zenészekkel és vizuális művészekkel együttműködve keltik életre a koreográfus által megálmodott látomásokat. A társulattól két koreográfiát láthatunk: a természet dallamaira készülő Biophony-t és a SAND-et, amely Alonzo King és az amerikai jazz nagyjai, Jason Moran és Charles Lloyd káprázatos együttműködésének eredménye. – mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. Hozzátette: A külföldi társulat előadása mellett négy nagy együttes budapesti bemutatója is színesíti a választékot.

A Táncfesztivál két világhírű film táncszínházi átiratával indul. Február 20-án a Győri Balett legújabb darabját, Nathaniel Hawthorne nagysikerű A skarlát betű címet viselő regényének átiratát mutatja be. Majd a Miskolci Balett a filmtörténet egyik legnagyobb alkotását, a Casablancát viszi színre február 21-én. A Pécsi Balett alkotásában Bartók Béla klasszikusának, A fából faragott királyfinak budapesti bemutatóját tekinthetik meg a tánckedvelők február 23-án. Március 1-jén pedig a Szegedi Kortárs Balett táncolja Juronics Tamás új koreográfiáját, a Federico García Lorca drámáját feldolgozó Bernarda Alba házát a Fesztivál Színház színpadán.

A Magyar Nemzeti Balett most először látható a Budapest Táncfesztivál programján, ahol a Total Dance című estre két koreográfus három koreográfiájával készülnek. Johan Inger és Jiří Kylián február 25-én látható koreográfiái fontos helyet töltenek be a kortárs tánc nemzetközi világában csakúgy, mint az együttes repertoárján.

A fesztivál zárásaként, március elsején a Vigadóban látható a Badora Társulat Lajtha című produkciója, amelynek színpadi világpremierjére a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon került sor. A koreográfiát a Harangozó-díjas, Érdemes Művész Barta Dóra készítette, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekarának közreműködésével és Ménesi Gergely vezényletével.

A Nemzeti Táncszínházról

A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként, befogadó színházként működve, közel negyven professzionális magyar társulattal dolgozik együtt.

A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén elhagyva a Karmelita kolostor épületét, alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját. A Müpában rezidens intézményként évi száz nap táncelőadásait szervezi. Emellett a MOM Kulturális Központban, a Bethlen Téri Színház valamint a Várkert Bazár színpadán láthatóak előadásai.

A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Teátrum átépítésével a 2018-as évadban kapja meg a magyar professzionális táncművészet rangjához méltó új, saját játszóhelyét, amellyel egy modern, európai minőségű, a tradicionális- és kortárs táncművészetet őrző és reprezentáló 21. századi tánccentrum valósul meg.

A Nemzeti Táncszínház szervezi a Budapest Táncfesztivált, amelynek célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozicionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. A Budapest Táncfesztivál nemzetközi fellépői az elmúlt években, a teljesség igénye nélkül: Shen Wei Dance Arts (USA), Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA), Merce Cunningham Dance Company (USA), Grupo Corpo (BR), Company fabrik Potsdam (D), Kylián Productions (NL), Doug Varone and Dancers (USA), Angelin Preljocaj (FR), Rojas y Rodriguez (ES), NTD 2 (NL), La Veronal (ES)

Részletes program az esemény weboldalán: http://www.budapesttancfesztival.hu/

Forrás: Nemzeti Táncszínház
,