Jurányi Galéria: Binaura Polar Graph

A technológiai kép immár több mint egy évszázada az emberi kultúra és kommunikáció alapja. Mediatizált társadalmunk az írott és beszélt szöveges tartalom mellett képi alapú: ahogyan írunk és olvasunk, képeket is készítünk, fotózunk, leképezünk, ismétlünk. Egymásnak, egymásról, dokumentálunk, rögzítünk, kihelyezzük emlékeinket és referenciánkat a külső kognitív környezetbe. Sok esetben már csak gépek és algoritmusok látják képeinket, olyan nagy mennyiségben termelődnek és tárolódnak a látens térben. A kiállított munka erre a képözönre reflektál: ellenpontoz. Képet alkot, de lassan, az idő a kép részévé válik, ahogyan például az analóg fotográfia előállítása is sok időbe telik, a fény rögzítésétől a papírra vetett emulziók előhívásáig. Képet alkot, de nem elektromos pixelekkel dolgozik, hanem a krétapor ősi technológiájának és a digitális képfeldolgozás módszereinek ötvözésével. A folyamatrajzolást egymásnak készítjük, a közönség, az alkotók, az algoritmusok és az esetlegesség bevonásával.

Résztvevők: Nagy Ágoston, Samu Bence és Sík Eduárd.

 

Binaura

Az alkotók tevékenységei főként a vizuális kommunikáció területeit érintik: interakció tervezés, animáció, grafika, webes és más, reaktív vizuális felületek, hangtervezés, stb. A csapat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem korábbi hallgatóiból összeállt, progresszív határmezsgyéken kísérletező, nemzetközi viszonylatban is elismert, aktív kollektíva. A vizuális műfajok mellett forgatókönyvírói-szövegírói tevékenységet is folytatatnak.

Samu Bence és Nagy Ágoston a Binaura kereteiben több mint hét éve kutatják és értelmezik a hang és a kép kapcsolatát, különböző szoftvereken, installációkon, interfészeken keresztül. Tevékenységük a szoftverművészet, a nem szokványos alkalmazások, digitális interface-ek mellett kiterjed az előadó művészet, az internetes technológiák területére, valamint szöveges (Balkon folyóirat) és szoftveres (Google Play) publikációikon keresztül új mediális formák elméleti kontextualizálására is.

Sirály Dóri grafikái a tervezés legkülönbözőbb kontextusaiban jelennek meg, a klasszikus papír alapú kiadványoktól a progresszív digitális tartalmakon keresztül a webes felületekig.

Huszár Dániel az animáció és a mozgókép területén tevékenykedik. Az analóg megoldások, a stop-motion animáció, díszlet-, installációépítés mellett a 2D digitális animációs filmrendezés, látványtervezés, filmes utómunka készségszintű használata jellemzi munkáit.

Huszár Péter több rövidfilmben, nagyjátékfilmben, animációs és televíziós produkcióban közreműködött, mint műsorfejlesztő, forgatókönyvíró, író.

Jurányi Galéria: Binaura Polar Graph
Kiállításmegnyitó: 2018. 01. 24. 18.30
Megtekinthető: 2018. 02. 25.

JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház
Cím: 1027 Budapest, Jurányi u. 1.
E-mail: jegy@fugeprodukcio.hu
Tel.: +3670/777 2533
www.juranyihaz.hu