Mátrai Erik Porticus 3.5. című fényinstallációja Rómában

A Reformáció félezer éves történetének évfordulója valamint Szent Luca, a Fény ünnepe alkalmából, tegnap este a Római Magyar Akadémia (Via Giulia,1) díszudvarán elhelyezésre került Mátrai Erik „Porticus 3.5” című fényinstallációja, amely 2018. január 14-ig látható.

A Porticus korábban többször is bemutatásra került itthon és külföldön, a mostani alkalmat a helyszín, Róma, a konkrét tér, a Falconieri palota kontextusa teszi különlegessé, hiszen a palota antik oszlopait egyszerre valós és immaginárius térré kiegészítő objektum ókeresztény bazilika-struktúrát idéző fehér fényoszlopai a múlthoz való viszony, a kulturális emlékezet, a kulturális identitás, a nyugati kultúra közös gyökereinek kérdéseit vetik fel a Caput Mundiban. A római bemutató azért is különleges, mert az Anima Sound System ezen alkalomra készített, a szakrális zene és a kortárs elektronika, a techno mintázataiból szőtt hanginstallációja is társul hozzá.

A Porticus 3.5 Mátrai és Prieger Zsolt első közös munkája, a Reformáció 500 programsorozat római eseménye (mely az Akadémián látható kultúrtörténeti tárlathoz is csatlakozik). A katolikus világ spirituális és institucionális központjában számos rendezvény emlékezett meg idén az évfordulóról a felekezetek közötti párbeszéd s a közös értékek keresése jegyében, ám az RMA-n látható mű ezek sorában is különleges, hiszen az egyetlen olyan program, amely a kortárs művészet eszközeivel e momentumra is reflektál ráadásul úgy, hogy egy szélesebb horizontot is meg tud képezni.

A Római Magyar Akadémia által szervezett vernissage során a római közönség magyar bejglit és forralt bort kóstolhatott.

Forrás, fotók forrása: Római Magyar Akadémia