Gyugyi László – Csenkey Éva – Hárs Éva: Zsolnay aranykora – könyvbemutató

Gyugyi László – Csenkey Éva – Hárs Éva ZSOLNAY ARANYKORA Gyugyi László gyűjteménye száz új tárggyal című könyv bemutatója 2017. december 15-én, pénteken, 17.30 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

A könyvet bemutatja Csenkey Éva művészettörténész, a könyv szövegeinek, valamint tárgyleírásainak szerzője, dr. Steinert Ágota szerkesztő, Murányi Zsuzsa tervező, Komor István, a társkiadó Zsolnay Örökségkezelő NKFT képviselője.

Moderátor: László Ágnes

A Kossuth Kiadó és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kht. Közös kiadásában megjelent 416 oldalas művészeti album a világ legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét mutatja be, amelyet a Magyarországon született, Amerikában élő tulajdonosa évtizedeken át gyűjtött kiváló ízléssel, szakértelemmel és igényes szeretettel a nagyvilág különböző pontjain.

A több mint hatszáz darabból álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magába, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek.

Dr. Gyugyi László műgyűjtő közel 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye páratlan értéket képvisel. Darabjai a gyár 40 évét átölelő (1870–1910) időszakának termékei, amelyek három nagy korszakra oszthatók: a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusaira. A gyűjtemény a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően talált otthonra Pécs új kulturális városrészében, a Zsolnay Negyedben. A gyűjtemény méltó helyét az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villában találták meg.

A legújabb kutatásokat is feldolgozó szakértői tanulmányok a gyűjtők számára kínálnak meglepetéseket, a remek felvételek a művészi tárgyak élvezőinek. Az először 2006-ban, még a hazatérést megelőzően megjelent kötet új kiadása bemutatja azt a száz új műtárgyat, amelyekkel az utóbbi években gazdagodott a gyűjtemény.

Forrás: Kossuth Kiadó