Balsai Móni és Makranczi Zalán a Valentin napi pszichóban – Egy varázslatos este hátborzongató éjszakába fordul át

Televíziós rendezőként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Dicső Dániel. De már kezdettől jobban vonzotta a színház; 2010-ben rendezett először színpadi művet, a Tháliában. Idővel aztán Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője megkérdezte tőle, nem akar-e náluk is rendezni. Igent mondott. Ma már az egyik állandó rendezője a kávéházi színháznak. Most Oleksandr Mardan Valentin nap éjszakája című „párkapcsolati krimijét” – ő találta ki a sajátos műfaji meghatározást – állítja színpadra. Szereplők: Balsai Móni és Makranczi Zalán, akik először lépnek föl a Rózsavölgyiben. Magyarországi bemutató: 2017. december 14. Dicső Dánielt kérdeztük az előadásról.

© Éder Vera

Ön választotta a darabot?

A Szalonban szinte mindegyik munkám úgy jött létre, hogy Zimányi Zsófia művészeti vezető javasolta nekem az adott darabot. Ezt is ő találta. Egyszerűen érzi, kinek milyen darab áll jól. A Valentin nap éjszakája alapvetően egy párkapcsolati történet – sok csavarral. Szövevényes, a skandináv krimik hangulatát is felidézi, amelyekben valós a háttér, és nem pusztán bűnügyet nyomoznak, a múltat is feltárják, s keresik saját magukat is a szereplők. Miként a mi előadásunkban is.

© Éder Vera

© Éder Vera

Mi ragadta meg önt a műben?

Miután először végigolvastam, óriási kérdőjelek maradtak bennem. A második olvasásra sem kaptam pontos választ a kétségeimre, hogyan is lehet értelmezni a darabot. Nem hagyott nyugodni, valójában mi is játszódik a színpadon. Lehet, hogy csupán bizarr képzelődés az egész? Vagy a valóság bizarr ennyire? Aztán rájöttem: ebben a párkapcsolati krimiben senki sem az, akinek látszik. Vagy talán mégis?

© Éder Vera

© Éder Vera

Balsai Móni mondta az olvasópróbán: mintha csak a Gázláng éledne újra egy másik férfi és egy másik nő életében.

Igaz, ugyanis a Valentin nap éjszakájában sem lehetünk biztosak benne, mi zajlik előttünk. Lehetne az is a címe: Valentin napi pszicho. Egy varázslatos este hátborzongató éjszakába fordul át egy házaspár életében, akiket leginkább már csak a közös emlékeik kötnek össze. Azon a különösen misztikus éjjelen felidéződnek az elhallgatott, ki nem beszélt történeteik, vádak, fájdalmak, csalódások is. El is hangzik a darabban: Valentin nap éjszakáján bármi megtörténhet. Meg is történik. Arról is szól az egész: két ember mennyire képtelen beszélgetni. Mintha csak két idegen élne egy lakásban, ahol az őszinteség nincs szokásban, csupán a Valentin nap. Egyébként most dolgozom először Balsai Mónival és Makranczi Zalánnal. Úgy érzem, kölcsönös a bizalmunk egymás felé. Remek színészek, a darab pedig erősen színészcentrikus.

© Éder Vera

© Éder Vera

Oleksandr Mardan: Valentin nap éjszakája
magyarországi bemutató

Bármi megtörténhet Valentin nap éjjelén. Oleksandr Mardan darabjában meg is történik. Lehetne az is a címe: Valentin napi pszicho. Egy varázslatos este hátborzongató éjszakába fordul át egy férfi és egy nő életében, akik ugyan házasok, de leginkább már csak a közös emlékeik kötik össze őket. Azon a különösen misztikus éjjelen azonban felidéződnek az elhallgatott, ki nem beszélt történeteik, vádak, fájdalmak, csalódások is.

Persze mégsem ilyen egyszerű az egész. Mert aztán megjelenik egy ismeretlen, aki mégiscsak ijesztően ismerős. A világítás kialszik, a gyémánt nyakékek eltűnnek, ujjlenyomat sehol. Szövevényesen izgalmas helyzetek. De lehet, hogy csupán bizarr képzelődés mindez? Vagy a valóság bizarr ennyire? Teljes a rejtély, és olykor még a tükrök is hamis képet mutatnak. Ebben a párkapcsolati krimiben senki sem az, akinek látszik. Vagy talán mégis?

Oleksandr Mardan kortárs ukrán szerző műve nem klasszikus krimi, bár felsejlik a skandináv bűnügyi történetek hangulata. De közben mégiscsak az a kérdés, mi lesz a házaspár sorsa, képesek-e megoldani a legnagyobb rejtvényt, párkapcsolatuk válságát.

Szereplők: Balsai Móni, Makranczi Zalán

Fordította: Varsányi Anna
Dramaturg: Deés Enikő
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Rendezőasszisztens: Kiss Barbara
Rendező: Dicső Dániel

Bemutató:  2017. december 14., Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café