Nádas, Piros, Schneider, Huszárik, Enyedi, ifj. Vidnyánszky – Arany Medál-díj 2017.

Örömmel tudatjuk, hogy az idei évben is jelentős magyar művészek kapták az Arany Medál-díj elismeréseit a közönség szavazatai alapján. A 2017. évi elismertek teljes listája:

Az év írója: Nádas Péter, Kossuth-díjas író
(az elismertet méltatja és díjat ad át: Németh Gábor, író)
Az év filmrendezője: Enyedi Ildikó, filmrendező
(az elismertet méltatja és díjat ad át: Tenki Réka, színészművésznő)
Az év színésze: Schneider Zoltán, színművész
(az elismertet méltatja és díjat ad át: Pál András, színművész)
Az év színésznője: Huszárik Kata, színművésznő
(az elismertet méltatja és díjat ad át: Trokán Nóra, színművésznő)
A legígéretesebb fiatal tehetség elismerése: ifj. Vidnyánszky Attila, színművész-rendező
(az elismertet méltatja és díjat ad át: László Zsolt, színművész)
Életműdíj: Piros Ildikó, Kossuth-díjas színművésznő
(az elismertet méltatja és díjat ad át: meglepetésvendég)

© Börcsök Zsófia

Az elismeréseket az elmúlt évek díjátadóinak helyszínén, a Főváros VII. kerületében található impozáns színházban, a Bethlen Téri Színházban adjuk át. Időpontja: 2017. december 13. szerda 15 óra.

A díjátadás háziasszonya ezúttal is Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, a néhai Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő leánya. Rövid köszöntőt mond Mészáros Márton kulturális újságíró (Népszava, Premier, Filmvilág, Édes Anyanyelvünk, Új Szó), az Arany Medál-díj létrehozója.
Minden elismert díjat kap, amelyet egy „meglepetésvendégtől”, egy csak miatta érkező pályatárstól vesz át. A díjjal oklevél, virágcsokor, valamint az elismert Kovács Nimród Borászat jóvoltából egy palack díjnyertes egri bor jár. A gálán fellép a második nagylemezükkel jelentkező Blahalousiana zenekar énekesnője, Schoblocher Barbara és basszusgitárosa, Jancsó Gábor – önálló akusztikus műsorukkal köszöntik a díjazottakat. Ugyanakkor a díj és az átadás struktúrája megőrzi korábbi szolid, intim jellegét. Az átadás koccintással és közös tabló készítésével ér véget.

Az Arany Medál-díjról

A magánszemélyi kezdeményezésből kinőtt kulturális közönségelismerés a kilencedik évada keresi azokat, akiket a szavazók az adott év legjobb művészi termései létrehozóinak ítélnek.

Az Arany Medál-díj a korábbi évekhez képest változatlan formában működik: szavazatát az interneten, illetve idén először a Bethlen Téri Színházban kijelölt szavazófelületen bárki leadhatta. A közönségnek egy hónap állt rendelkezésére, hogy november 29-ig online elküldje szavazatát az általa preferált művészekre. A díj létrehozásakor megfogalmazott feltételek szerint kizárólag élő személyre lehetett szavazni, és az elmúlt év alkotásaihoz, írók esetében kötetmegjelenéshez, színészeknél, rendezőknél pedig filmben, színpadi darabban nyújtott közreműködéshez kötött az érvényes szavazat.

A díjat hat kategóriában szavazza meg a közönség (az év írója, az év színésze, az én színésznője, az év rendezője, a legígéretesebb fiatal tehetség díja, életműdíj). A díj nem jár pénzjutalommal, viszont a közönség elismerése sokat jelent a díjazottaknak, az életműdíjasoknak akár a pálya összegzését, a közönségnek nyújtott évtizedes tevékenység megtérülését biztosítja, a fiatal színművészek mezőnyében pedig a jövő ígéretét és publicitás hoz.

Az Arany Medál-díjat az elmúlt években írók közül Vámos Miklós, Dragomán György, Háy János, Száraz Miklós György, Németh Gábor is megkapta. Életműdíjat többek között a Nemzet Színészei közül Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, valamint Bánsági Ildikó, Márton András vett át. Színészek közül mások mellett Halász Juditot, Martinovics Dorinát, Hámori Gabriellát, Földes Esztert, Básti Julit, Thuróczy Szabolcsot, László Zsoltot, Gálffi Lászlót, Kulka Jánost díjazta a közönség. A legígéretesebb fiatal tehetségnek mások mellett Osváth Juditot, Hartai Petrát, Szabó Erikát találták, míg a filmrendezők közül többek között Szász János, Zomborácz Virág, Fekete Ibolya, Till Attila vette át az elismerést.

Az Arany Medál-díj hivatalos médiapartnere: Népszava, 168 óra, Premier művészeti magazin, Kláris irodalmi lap, Pesti Bölcsész Újság, Taxi Magazin, Fidelio, Revizor, Kultúrpart, MizusCafé, Litera.hu, Szinhaz.hu, Szinhaz.org, Mandiner.hu, Félonline.hu, Új Könyvpiac, Criticiai Lapok, ELTE Online, Sikeres Nők, Erzsébetváros

Forrás: Bethlen Téri Színház