Megnyílt a Velencei Biennále idei magyar kiállítása a Ludwig Múzeumban

Az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálén a magyar pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth! című kiállítása szerepelt Petrányi Zsolt kurátor rendezésében. Velencéből hazaérkezve a tárlat anyagát január 18-ig a hazai közönség is láthatja.

Várnai Gyula: E-wars (részlet), 2017, digitális nyomat. A művész jóvoltából.

„A magyar kiállítás nemzetközi fogadtatása nagyon jó volt, komoly sajtóvisszhangja volt a projektnek. Mind a szakmai, mind a nagyközönség jól rezonált Várnai installációjának felvetéseire, az utópiák szükségességének kérdéskörére” – összegezte Fabényi Julia nemzeti biztos, a kiállítást szervező Ludwig Múzeum igazgatója.

Várnai kiállítása több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit. Forrásai talált tárgyi és képi elemek, amelyeket új összefüggésekbe helyez. A hatvanas évek jövővízióira reflektál, szembesít azok megvalósulatlanságával, a jövő kiszámíthatatlanságával. Pozitív üzenetet sugall: a mai pesszimista verziók helyett van esélyünk, hogy az elkövetkező évtizedek meglepetésszerű fordulatoknak köszönhetően másként alakuljanak, mint ahogy azt ma gondolhatjuk.

A kiállításon látható többek között a nyolcezer, hatvanas-hetvenes évekből származó jelvényből álló Szivárvány, amely a mű a napokban meghívást kapott a 2019. évi Ostrale Biennáléra, Drezdába. A Lem című videó munkában, a művész a jelenből tesz fel kérdéseket a futurológia ikonikus alakjának Stanislaw Lemnek, akinek hetvenes évekbeli válaszai ma is időszerűnek tűnnek. Ez a mű Várnai Gyula adományaként a Ludwig Múzeum gyűjteményébe került.

A művész és kurátor január 6-án szombaton rendhagyó tárlatvezetéssel várja a látogatókat, melyen elhangzik majd Várnai Gyula erre az alkalomra készült akusztikus alkotása is.

A kiállítás 2018. január 14-ig tekinthető meg.

Várnai Gyula: Peace on Earth! | 57. Velencei Képzőművészeti Biennále | Magyar Pavilon
2017. május 13 – 2017. november 26.

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum