Előadás és közönségtalálkozók – Szegedi Nemzeti Színház

2017. december 13. 14.30 – 15.30 óra – SZTE BTK Kari Konferenciaterem (Szeged, Egyetem u. 2.)
A közeledben! – bölcsészségek a színházról

Első szín
Miért leszel több, ha színházba jársz? (Előadók: Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és Keszég László főrendező)

Még három szín
A Szegedi Nemzeti Színház decemberi premierjeinek rendezőivel.

Horváth Péter (Bál a Savoyban – revüoperett)
Bodolay Géza (Tél – színmű, ősbemutató)
Rusznyák Gábor (Amadeus – színmű)

Peter Shaffer: Amadeus – közönségtalálkozó 2017. december 14. (csütörtök) 16.30
Résztvevők: Rusznyák Gábor rendező, Pataki Ferenc, Poroszlay Kristóf valamint Tolnai Hella a színmű főbb szereplői. Moderátor: Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára

Helye: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4., 1. emeleti folyóiratolvasó)

Shaffer nem dokumentumok alapján, hanem Puskin: Mozart és Salieri című drámatöredékéből kiindulva, a saját fantáziájából alkotta meg a két rivális zene­szerző történetét 1981-ben. Puskin szövegéből Rimszkij-Korszakov írt operát. Shaffer leleményes darabjának fordulatait Shaffer nem dokumentumok alapján, hanem Puskin: Mozart és Salieri című drámatöredékéből kiindulva, a saját fantáziájából alkotta meg a két rivális zene­szerző történetét 1981-ben. Puskin szövegéből Rimszkij-Korszakov írt operát. Shaffer leleményes darabjának fordulatait eredeti Mozart-zene festi alá a Szöktetés a Szerájból, a Varázsfuvolából, a Figaro házasságából, a Don Giovanniból és a Requiemből.

A szorgalmas, törtető, irigy középszer és az isteni tehetséggel megáldott gyenge jellemű zseni romantikus szembeállítása bármely korban és társadalmi helyzet­ben sikerre tarthat számot. A sors végül mindenkit elpusztít, áskálódó áskálódó intrikust és naiv áldozatot egyaránt. A művészet diadala csak az utókort boldogítja.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház