Díjátadóval ünnepelt a Pannon Filharmonikusok

A Lickl-díj azt tükrözi, hogy a Pannon Filharmonikusoknak nemcsak múltja, de jövője is van.

A Pannon Filharmonikusok a tavalyi évad során a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére új díjat alapított. A díjat a zenekar egykori alapítójáról, Lickl Györgyről nevezte el LICKL-DÍJ néven. Folytatva a tavaly megkezdett hagyományt idén is egy zártkörű adventi társulati ülés során, december 7-én derült fény arra, kik vehetik át a 2017-es évben a megtisztelő díjat.

Graf Orsolya, Sturcz László

A Lickl-díj, melyet három kategóriában – muzsikus, menedzsment tag és civil – oszt ki a zenekar, az egykori alapító szellemiségét idézve, a zenekar tagjainak, és a zenekarral együtt dolgozóknak a munkájukon túlmutató szerepvállalását, együttműködési készségét ismeri el. Létrehozásával az együttes azokra kívánja felhívni a figyelmet, akik a közös gondolkodásban és cselekvésben jeleskednek, kezdeményeznek, pro aktívak és tesznek azért, hogy a Pannon Filharmonikusoknak az alapításkor vállalt társadalmi szemlélete teljesüljön: a zenekar tagjainak a művészetének gyakorlásával egy időben az őt körülvevő társadalommal is szoros kapcsolatban, felelős együttműködésben kell élnie.

Mindennek esszenciáját Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a díjátadón az alábbiakban foglalta össze:

„A díjazottak abban tűntek ki az elmúlt évtizedben, hogy talentumaikat, amiket kaptak, a mások számára hasznosan, és a többieket is építve kamatoztatják.”

A 2017-es év civil Lickl-díjasa Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki a PFZ elveihez illeszkedő szemléletű művész-menedzserként a fővárosban a Pannon Filharmonikusok szakmai munkáját, kitartását és alaposságát megbecsülve támogatja a zenekart, és az ország vidéki kulturális produktumaiból kiemelkedő, a fővárosi kulturális kínálatban nemzetközi mércével mérve is helytálló teljesítménynek ismeri el az együttes munkáját.

Káel Csaba személyesen nem tudott jelen lenni a díjátadón, azonban írásban megküldött szavait a PFZ igazgatója tolmácsolta:

„… a kiemelt művészeti együttest továbbra is nagy örömmel támogatom és bízom abban, hogy a jövőbeni sikereket is lesz lehetőségünk együtt ünnepelni.”

A zenekar művészei közül egy olyan tag vehette át a díjat, aki meghatározó szereplője volt a zenekar 2003-as megújulásának, melynek eldöntő és elindító napjai során elévülhetetlen érdemeket szerzett, és elköteleződésével az elmúlt évtizedben a zenekar közösségének egyik motorja volt. A 2017-es év muzsikus Lickl-díjasa Sturcz László, oboa szólamvezető.

A menedzsment kategóriában a 2017-es év Lickl-díját Graf Orsolya marketing- és kommunikációs vezető érdemelte ki, akinek meghatározó szerepe van abban, hogy a Pannon Filharmonikusok az ország közgazdasági értelemben vett kulturális brandje lett, amelynek márkaértéke a non-buisness szektorban valódi piaci értékkel bír. Egyensúlyban tartva a zenekar minőségi tartalmait és megjelenéseit, nagymértékben hozzájárul mindennapi munkájával ahhoz, hogy a széles közönség számára megérthető kreatív kommunikációs üzenetté formálja a Pannon Filharmonikusok művészeti programját.

Forrás: Pannon Filharmonikusok