A művészet templomai – Raffaello a festőfejedelem 3D – Raffaello és művészete most először mutatkozik be a gyöngyvásznon

Korábbi három filmjük sikerén felbátorodva a Sky és a Nexo Digital büszkén mutatja be negyedik moziforgalmazásra szánt képzőművészeti filmjét, melyet a Vatikáni Múzeummal és a Magnitudo Filmmel együttműködve készített el. A Művészet templomai – Raffaello 3D elsőként tárja elénk filmvásznon a reneszánsz nagy olasz festő–építészének, a cinquecento egyik kiemelkedő alakjának életét és művészetét.

Fotó forrása: Pannonia Entertainment

A film az elődei által kitaposott ösvényt követi, de újdonságot is felmutat hozzájuk képest, amennyiben még jobban hangsúlyozza a cinematikus perspektívát. Ez a látványos és tartalmas film egyszerre tárja elénk neves és mérvadó művészettörténészek szakértő kommentárját és az események kifinomult, történetileg hű rekonstrukcióját, amelynek köszönhetően garantált a meghitt, érzelmeket keltő részvétel; és ezzel egy időben a legfejlettebb 3D és UHD filmezési technikákkal dolgozik, hogy mindezek együtt egy mindent magába foglaló és magával ragadó vizuális élményt nyújtsanak. A megszólaló szakértők részletes magyarázatai izgalmas utazásra invitálnak minket. Utunk Urbinóból (Raffaello szülőhelyéről) indul, majd egy Firenzébe tett kitérő után Rómában és a Vatikánban folytatódik tovább – ez utóbbiak jelentették Raffaello művészi pályájának csúcsát, és egyben befejezését is. A film 20 helyszínen játszódik, és 70 műalkotáson keresztül mesél a mesterről, amelyek közül több mint 30 az ő munkáját dicséri; emellett számos exkluzív interjút és eredeti véleményt tár elénk. A szenvedélyes és széles körű tudásról árulkodó kommentárt három szakértő művészettörténésztől – Antonio Paoluccira, Antonio Natalira és Vincenzo Farinellára – hallhatjuk.

Fotó forrása: Pannonia Entertainment

A történeti rekonstrukciókat olyan 18. századi festmények inspirálták, amelyek Raffaello életének fragmentumait ábrázolják – mintha csak korabeli pillanatfelvételeket látnánk. Ezek a rekonstrukciók érzékeny, finom lenyomatát adják a művész életének, és érzelmi reakciót váltanak ki a közönségből, ezzel is növelvén bevonódásunkat, miközben az informatív szakértői kommentárokat hallgatjuk.

Fotó forrása: Pannonia Entertainment

Raffaello megszemélyesítője a filmben Flavio Parenti színész-rendező (Rómának szeretettel). A díszletek és a kosztümök az olasz mozi két kivételes tehetségének, Francesco Frigerinek és Maurizio Millenottinak (A passió, Maléna) a keze munkáját dicsérik.

A 90 perces alkotást a hazai közönség 2017 december 14-től láthatja a képző- és filmművészet találkozásának újabb, egyszerre élvezetes és tanulságos remekét a magyar filmszínházakban.