Hungarocomix 2017 – A magyar képregények és képregényesek napja

Időpont: 2016. december 10., 10-18 óra
Helyszín: 1075 Budapest Király u. 11. (K11 Művészeti és Kulturális Központ)

Facebook-esemény: http://bit.ly/2ArLafW

Program: http://bit.ly/2At1ygm

Tizenharmadik alkalommal rendezi meg 2017. december 9-én a magyar képregények és képregényesek napját, a Hungarocomixot a Magyar Képregény Szövetség. A több mint 30 magyar szerző és kiadó számos újdonsága mellett kapható lesz a 80-as évek legmeghatározóbb sci-fi képregénye, az Incal (Jodorowsky – Moebius) most megjelenő magyar kiadása, és a 25 év után újrainduló Kockás magazin is. A vásár mellett kerekasztal-beszélgetések, workshopok és egy kiállítás (a kArton galéria támogatásával) is színesíti majd az eseményt.

Újdonságok és érdekességek

A legnagyobb magyar képregénykiadók, a Nero Blanco Comix és a Képes Kiadó kiadványai mellett kapható lesz Lakatos István képregényeinek gyűjteményes kiadása Mesék az ágy alól címmel, és Dudás Győző képregénykötete, a görög mitológiából merítkező Perisztaltikhoszeia is.

A horror műfaj is képviseletét teszi a Deadmob (Frike Comics), Nekronin (Original Comix) és a Below (Mariachi Comics) című kiadványok formájában, a sci-fi szerelmesei pedig ne hagyják ki a Végső Eljövetel című utopisztikus képregényt a ZSIGER.hu standjánál.

Idén a magyar képregényes szakirodalom több kiadványa is most debütál: Kertész Sándor Pókember-generációja az elmúlt 27 év magyar képregénytörténetével foglalkozik, Maksa Gyula könyve, a Képregények kultúraközi áramlatokban pedig a transzkulturális fejleményekre és sajátos kommunikációs használatokra helyezi a hangsúlyt. Kapható lesz még a Képregényen innen és túl című kötet is, ami a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány által szervezett, 2016-os kolozsvári konferencia előadásait gyűjti egybe.

Az újvidéki Symposion és a kultikus ROHAM magazin legutóbbi számait és kiadványait hozza, miközben a Vulkán galériát létrehozó Stark Attilától a tavaly megjelent Kuloland mellett számos fanzine-t és printet találnak majd az érdeklődők. A nemzetközileg elismert grafikus, Vidák Zsolt képregényén, a Pipien Molestus-on túl az Ukmukfukk zinefesztet szervező BPZines kiadványaival is találkozhatnak a small press kiadás és a fanzine-ok kedvelői.

Idén a szuperhősök ismét képviseltetik magukat a Kingpin Kiadón, és a most debütáló Képkocka Kiadón keresztül, akiktől megvásárolható lesz az első X-Men – Új Nemzedék képregénykötet is, illetve ha valakinek még nincs meg a teljes sorozat, az ne hagyja ki a The Walking Dead standját se!

Ha ez nem lenne elég, a Hungarocomixra jelenik meg a magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő, Hosszú Katinka havonta, országos terjesztésben megjelenő képregényének, az Iron Lady-sorozatnak a legújabb füzete is.

Kerekasztal-beszélgetések

Az újdonságok mellett bemutatkozik a legújabb magyar történelmi képregény, a Királyok és Keresztek, ami a los angeles-i és a bécsi comic con-t is megjárta, illetve bemutatásra kerül Kertész Sándor Pókember-generáció című könyve, ami a magyar képregénypiac elmúlt 27 évével foglalkozik. Tapasztalatairól mesél majd Varga Tamás, képregényrajzoló, aki New Yersey-ben tanulta a szakmát, és színezett már címlapot a DC-nek is, valamint Simon István, a Pesti Könyv Kiadó vezetője és Nagy Krisztián, fordító, akiknek két kultikus képregény magyar kiadását, a Blacksad-et és az Incal-t is köszönhetjük. A small press kiadásokat a Vulkán, a Symposion és a Hurrikan Press fogja képviselni, akik itthoni és nemzetközi tapasztalataikról és lehetőségekről fognak mesélni egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

Kiállítás

A Hungarocomix nyitvatartási idejében megtekinthető lesz egy kiállítás a tavalyi Korcsmáros Pál-díjas karikaturista, Marabu válogatott munkáiból.

Workshopok

A Hungarocomixon idén is lesz Comic Jam ismert képregényalkotók moderálásában, melynek lényege, hogy egy előzetesen elkészített elrendezésben lehet saját képregényt rajzolni, akár egyedül, akár felváltva, akár stafétaszerűen. Az InkStudyst egy új, 100%-ban magyar festékmanufaktúra. A Hungarocomixon kész stencilek segítségével próbálhatják ki a látogatók ecsetes akrilfestékeiket és a beltéren is használható festékspray-ket, valamint bemutatásra kerül az ecsetfilcekbe tölthető festékük is. A Hurrikan Press és a BPZines képregényes tematikájú workshopján a jelentkezők elsajátíthatják a kiadványkészítés alapjait és megtanulhatják a risograph nyomtatás mesterfogásait. A rendezvény támogatója, a Trans-Europe Kft. pultjánál a látogatók különböző kreatív szoftvereket és Wacom digitalizáló táblákat próbálhatnak ki.

A rendezvényen részt vevő kiadók, szerzők és alkotócsoportok listája:

5Panels, Bloodlust, BP Zines, Comicsmania, Fazekas Attila, Fekete Dániel, Frike Comics, Iron Comics, Kaméleon Komix, Képes Kiadó, Képkocka Kiadó, Kertész Sándor, Kingpin Kiadó, Királyok és Keresztek, Kiss Feri, Kittenberger, Kockás képregények, Madarász Gergely, Nekronin Nero Blanco Comix,  Oravecz Gergely, Pápai Gábor, Pesti Könyv Kiadó, ROHAM, Sanyi, a bagoly,  Symposion, Szentgyörgyi Ottó, Szépirodalmi Figyelő, Szűcs László, Titkos Fiók, Vad Virágok Könyvműhely, Vidák Zsolt, Vörös Édua, Vulkán, Walking Dead/Books&Stuff, X-Embörök, ZSIGER.hu és Free Fantasy Comics. 

A fesztivál plakátját Oravecz Gergely, illusztrátor, képregényalkotó készítette, aki 2011-ben Alfabéta-díjat nyert Blossza című, azóta nyomtatásban is megjelent webcomicjáért.

A rendezvény hivatalos támogatója a Wacom és az Adobe magyarországi disztribútora, a Trans-Europe Kft.

Forrás: Hungarocomix