Honfoglalás kori koponyalékelés és temetkezési rítusok a Határtalan Régészet új számában

A honfoglalás-kor a Határtalan Régészet című magazin legújabb számának témája. Az újságból többek között kiderül, milyen célból lékelték meg az élő vagy elhunyt emberek koponyáját, illetve azt is megtudhatjuk, milyen rítusok szerint temetkeztek ebben a korban.

A honfoglalás korát állítja középpontjába a Határtalan Régészet című újság téli száma: több szempontból és terület kapcsán is vizsgálják a kort a kutatók.

Az egyik tanulmányból például kiderül, hogy az őskortól kezdve használták a koponyalékelést (más néven: trepanációt), mely során a koponyatető bizonyos részeiből kisebb-nagyobb csontdarabokat távolítottak el. A beavatkozásnak két típusa volt: a sebészeti koponyalékelés során valamilyen sérülés, trauma miatt vágtak ki egy darabot a koponyából egy éles, nem fogazott kés segítségével. A beteget ilyenkor általában érzéstelenítették is. A beavatkozás után sokszor fémlemezzel pótolták a hiányzó csontdarabot, visszaillesztették a bőrt és az alatta lévő lágy részeket, majd varrással vagy kapcsokkal rögzítették a sebet.

A másik koponyalékelés az úgynevezett jelképes trepanáció volt, mely során nem nyitották fel a koponyaüreget, hanem kör vagy elliptikus alakú mélyedést kapartak vagy véstek a koponyába. Ilyen lékelés nyomait fedezték fel III. Béla király koponyáján is, akin évekkel a halála előtt végezhették el a beavatkozást.

A magazinban a honfoglalás korának temetkezési szokásairól, rituális tárgyairól is olvashatunk. Az akkor élt emberek valószínűleg tartottak a visszajáró halottaktól: előfordult, hogy a halál után csonkították meg vagy kötözték össze a testet, és aztán így temették el. Olyan is előfordulhatott, hogy ha a már eltemetett halott visszajárt a közösséghez, akkor a testét kiásták, és levágták a végtagjait vagy akár a fejét is. A holtak visszajárása ellen megpróbáltak védekezni is: kölest, mákot szórtak szét a sírgödörben, mert úgy tartották, hogy addig nem térhet vissza az eltemetett lélek, amíg meg nem számolja az összes magot.

A Határtalan Régészet új száma mindezek mellett bemutatja a honfoglalás kor régészeti dilemmáit, a különböző hadjáratokat, fegyverzeteket, lakóházakat és sok izgalmas, régészeti feltáráson talált tárgyat is. A magazin országszerte kapható az újságárusoknál.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum