Zágrábi advent a Pannon Filharmonikusokkal

Az ünnepi programsorozat keretében vasárnap este a Zágrábi Székesegyházban ad koncertet a pécsi együttes.

A Zágrábi Magyar Intézet és a Zágrábi Magyar Nagykövetség meghívására a Pannon Filharmonikusok december 10-én este ad ünnepi hangversenyt a Zágrábi Székesegyházban. Az együttes a varasdi barokk fesztivál nagysikerű előadását követően kapta az újabb megtisztelő felkérést, hogy legyen részese az ünnepi programsorozatnak. Az előre nem tervezett meghívásnak eleget téve ebben az évadban már másodszorra lép fel a pécsi együttes Horvátországban. Nemzeti zenekarként a Pannon Filharmonikusok kiemelt jelentőségűnek tartja a magyar kultúra és azon belül is a zenei örökség képviseletét a határokon túli területeken is. Az adventi hangversenyen az emlékév alkalmából elsősorban Kodály Zoltán művei csendülnek fel Erdélyi Dániel vezényletével.

A Pannon Filharmonikusok és Erdélyi Dániel © Bublik Róbert

A Pannon Filharmonikusok az elmúlt években szoros együttműködést alakított ki a déli kulturális övezettel, melynek egyik eredményeként a zenekar rendszeresen kap meghívást a Délvidék jelentős kulturális eseményeire vendégzenekarként. A tavalyi évadban négy fővárosban – Ljubljana, Szarajevó, Zágráb, Belgrád – lépett fel a zenekar, emellett évek óta rendszeresen ad ünnepi koncertet Eszéken karácsony alkalmával, mely hagyomány idén is folytatódik.

A délvidéki kapcsolatok közül is kiemelkedőnek tekinthető a Horvátországgal folytatott együttműködés, melynek keretében a Pannon Filharmonikusok a horvát vendégszereplések mellett az évadok során több alkalommal neves horvát szólisták közreműködésével lép színpadra a Kodály Központban, valamint ismert horvát zeneszerzők műveit is gyakran tűzi műsorra.

Az zágrábi adventi hangverseny újabb mérföldkövet jelent a hosszú évek óta tartó együttműködésben. A Pannon Filharmonikusok és Fesztiválkórus egy nagysikerű produkcióval elnyerte a varasdi barokk fesztivál legjobb teljesítményért járó díját, mely nemzetközi mércével mérve is komoly elismerés a zenekar számára. A kiváló előadást követően kapta a váratlan meghívást, hogy a horvát főváros évről évre egyre jelentősebb ünnepi programsorozatának részeként adjon koncertet a Zágrábi Székesegyházban advent második vasárnapján. A hangversenyen neves szólisták – Váradi Marianna, Balázs Júlia, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs – valamint a Mecsek Kórus és a Kapos Kórus közreműködésével elsősorban Kodály Zoltán műveit szólaltatják meg. Az est karmestere Erdélyi Dániel lesz.

Forrás: Pannon Filharmonikusok