Varsót is meghódította az 1945 című magyar film

Három díjjal jutalmazták Török Ferenc filmjét a Varsói Zsidó Filmfesztiválon. A több mint 40 alkotást felvonultató nemzetközi szemle nyitófilmjeként bemutatott alkotásért Rudolf Péter a legjobb színész, míg Szántó T. Gábor és Török Ferenc a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, sőt a fesztivál közönségdíját is az 1945 kapta.

© Szilágyi Lenke

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc legutóbbi rendezése, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

A fekete-fehér alkotás számos neves nemzetközi fesztiválon kiemelkedő sikerrel szerepelt az év során: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. A hollandiai Vlissingenben a fődíjat, a jeruzsálemi filmfesztiválon Yad Vashem-díját nyerte el. A legújabb, varsói trófeákkal együtt az 1945 című magyar történelmi film immár 14 nemzetközi elismerésben részesült.

Az 1945 amerikai mozipremierjét rendkívül pozitív sajtóvisszhang kísérte november elején. A legnagyobb tengerentúli magazinok, mint a New York Times, a Los Angeles Times illetve a Village Voice kritikusai is elismerően írtak a magyar alkotásról.

A Filmalap és a Claims Conference támogatásával, a Katapult Film gyártásában készült történelmi filmet a hazai mozikban már több mint 40 ezren nézték meg. 

Bővebb információ: http://wjff.pl/en/the-camera-of-david-awards-2017

Forrás: Filmalap