Játékos zenék, zenei játékok az OSZK-ban

Játékos zenék, zenei játékok
KönyvTÁRlat az Országos Széchényi Könyvtárban
2017. december 7. 17 óra

A KönyvTÁRlat JÁTÉKos évadának december 7-i estjén Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója olyan kérdésekre keresi a választ előadásában, hogy vajon miért mondjuk azt, hogy valaki egy hangszeren játszik? Mennyire komoly „dolog” a zene és mennyire játék(os)? Hogyan lehet kifejezni, érzékelni és érzékeltetni a zenei humort és játékosságot? Milyen zeneszerzői és előadóművészi eszközök állnak rendelkezésre? És az operában mennyit ad hozzá a zenéhez a színpadi játék? Egyáltalán: kell színészi játék egy énekesnek? Mennyire „játszik” a hangjával és mennyire a testével, a gesztusaival? Vajon másként komponál egy zeneszerző és másként énekel egy operaénekes, amikor operát szerez vagy ad elő, mint amikor más műveket? Természetesen mindeközben a könyvek sem maradnak mellőzve: az előadó neves magyar és külföldi előadóművészek gondolatain, vallomásain keresztül közelít a zenéhez, a zenében lévő játékossághoz.

Az előadást Szemere Zita Junior Prima-díjas operaénekesnő közreműködésével zenei betétek színesítik.

A szokásos Varázsgömbben (a könyvtár gyűjteményéből választott értékes ritkaságokat bemutató sorozat keretében) ez alkalommal Illyés Boglárka, a Zeneműtár művelődéstörténész munkatársa Haydn Teremtés című oratóriumában keresi a zenei humort Rafael arkangyal és az oroszlán című rövid előadásában.

Az est címének másik felét, a zenei játékokat, december 7-én egy meglepetés-játék indokolja: értékes díjakat nyerhet, aki helyesen fejti meg a zenei kérdéseket.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár
,