Generációkon átívelő tisztelgés Dohnányi Ernő előtt: a legendás Frankl Péter és a Kelemen Kvartett közös koncertje

A 20. századi magyar zene egyik meghatározó személyisége műveit játssza Frankl Péter világhírű zongoraművész és a Kelemen Kvartett december 13-án, a Zeneakadémia Nagytermében.

Kelemen Kvartett © Emmer László

A Zeneakadémia első rezidens együttese, a kiemelkedő tehetségekből álló Kelemen Kvartett ezúttal a Londonban élő Frankl Péter zongoraművésszel alkot egy csapatot. Az Otthon a Zeneakadémián sorozat következő koncertje Dohnányi örömünnepe lesz A káprázatos játékáról ismert Frankl Péter a Zeneakadémián végzett és világszerte ismertté vált muzsikusaink egyike, aki a zongoraművész-családfán Dohnányi unokájának mondható, és nemcsak a pódiumon, hanem a patinás Yale Egyetem katedráján is öregbíti a magyar zongorista iskola hírnevét.

A műsort az emblematikus c-moll nyitja, amelyről maga Brahms is elismerően nyilatkozott. A koncerten felcsendül még az 1914-ben keletkezett esz-moll zongoraötös, amely szintén remekműnek számít, előadónak és nézőnek egyaránt öröme telik benne. Az 1935-ös keltezésű C-dúr szextett hangszer-összeállítása pedig rendhagyó: a vonóstrióhoz és a zongorához két fúvós hangszer csatlakozik; a klarinét- és kürtszólamot a Budapesti Fesztiválzenekar két kiváló szólamvezető művésze, Ács Ákos és Szőke Zoltán játssza majd.

Az Otthon a Zeneakadémián előadásaira jegyek online is kaphatók:

Frankl Péter és a Kelemen Kvartett – 2017. december 13.

Nils Mönkemeyer és a Kelemen Kvartett – 2018. január 16.

Andreas Ottensamer és a Kelemen Kvartett – 2018. február 24.

Aleksandar Madžar és a Kelemen Kvartett – 2018. április 12.

A Kelemen Kvartettről:

A Kelemen Kvartett 2010-es megalakulása óta sikert sikerre halmoz: világszerte koncertezik, és számos nemzetközileg is nagyra becsült díjat mondhat magáénak. Az együttes fellépett már a Carnegie Hallban, a Musikverein-ban, a Berlini Filharmoniaban, és visszatérő vendége többek között a londoni Wigmore Hallnak, az amsterdami Concergebouw-nak és a velencei Teatro Fenice-nek is. Az áprilisig tartó, öt részes koncertsorozat keretében a vonósnégyes a formációban rejlő sokszínűséget kívánja a közönség elé tárni, számos izgalmas összeállítású mű megszólaltatása mellett.

Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László szorosan kötődnek alma materükhöz. Az Otthon a Zeneakadémián címmel megrendezendő hangverseny-sorozathoz a legjobb hazai és külföldi szólisták közül válogatták vendégeiket.

Forrás: Zeneakadémia