Filmtörténeti klasszikusok a Pólus Mozi új filmklubjában

Decembertől két új filmklub sorozat is indul a 15. kerületi Pólus Moziban „Modern Klasszikusok” és „Olasz Klasszikusok” címmel, amelyek kiemelkedő filmtörténeti klasszikusok digitálisan felújított verzióit vonultatják fel, interaktív beszélgetéssel kísérve. A sorozat nyitó vetítése december 5-én a Volt egyszer egy vadnyugat lesz, amit december 11-én John Carpenter horror-klasszikusa, A dolog követ. 

Decembertől új programelemmel bővül a főként premierfilmeket, egyedi tartalmakat, pl. koncertfilmeket és  meseszínházi, bábszínházi gyermekprogramokat műsorra tűző Pólus Mozi programja: havonta két alkalommal filmklub vetítésekre várják a mozirajongókat, ahol örökbecsű és kultikussá vált, ám mozikban ma már alig vagy egyáltalán nem hozzáférhető filmalkotások digitálisan restaurált változatait vetítik. A csak egy-egy estén látható filmeket a vetítést követően interaktív beszélgetés keretében dolgozzák fel, népszerű filmes blogok kritikusainak közreműködésével. Az eseménysorozat célja, hogy közösségi moziélmény keretében tegye újra elérhetővé a filmtörténet örök érvényű alkotásait, azon a helyen, ahová alkotóik is eredetileg szánták őket – a mozivásznon.

Az „Olasz Klasszikusok” címet viselő, 10 részesre tervezett sorozat nyitóvetítése minden idők egyik legnagyobb western-klasszikusa, a Volt egyszer egy vadnyugat lesz, december 6-án 18:00 órakor. Sergio Leone 1968-ban ezzel a remekművével új életet lehelt az akkoriban már erősen porosodó műfajba, egyesítve a klasszikus amerikai western és az akkoriban újdonságnak számító olasz spagettiwestern műfaji jellegzetességeit, így lett képes a film egyszerre fennkölt és hősies, ugyanakkor mocskos és kegyetlen is lenni. Ennio Morricone felejthetetlen filmzenéje, a szűkszavú, de drámai erejű párbeszédek, a gyönyörűen fényképezett tájak és a hosszú snittekkel jellegzetes atmoszférát teremtő szélesvásznú látvány mind védjegyeivé váltak a filmnek, amit az isteni Claudia Cardinale, az örök bosszúálló Charles Bronson, az élete első negatív szerepét elvállaló Henry Fonda és Jason Robards emlékezetes alakítása tesz teljessé. A vetítés utáni beszélgetés vendége Lakat Barnabás, a Supernatural Movies blog filmkritikusa.

Az „Olasz Klasszikusok” filmklub vetítéssorozata 2018. január 31-én Giuseppe Tornatore 1994-ben Arany Pálmára jelölt  csavaros pszichológiai thrillerével, a Puszta formalitással folytatódik, amelynek különlegessége, hogy a főszerepet Gérard Depardieu mellett a rendezőóriás Roman Polanski alakítja. A filmet vetítés után Szucsik János és Hannos Gábor, a Smoking Barrels blog kritikusai vesézik ki a nézőkkel közösen. Az olasz sorozat harmadik alkotása február 21-én Federico Fellini 1954-ben készült, ám örök érvényű drámája, a Legjobb idegennyelvű film Oscar-díjával és a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán-díjával elismert Országúton lesz, amelyben Anthony Quinn és Giulietta Masina nyújt megrendítő erejű alakítást. A film utáni beszélgetés Hannos Gábor és Fátrai Kata, a Smoking Barrels blog kritikusai vezetik.

A Pólus Mozi másik induló filmklubja a „Modern Klasszikusok” címet viseli, ez olyan alkotásokra koncerntrál, amelyek egy-egy műfaj különösen kiemelkedő, ikonikus filmjei. A vetítéssorozatot a horror nagymestere, John Carpenter 1982-es klasszikusa, A dolog (The Thing) nyitja december 11-én, amely Ennio Morricone minimalista zenéjével, a fiatal és lángszóró-virtuóz Kurt Russell főszereplésével, megfejthetetlen zárójelenetével és nem utolsósorban Stan Winston, az Aliens, a Terminator-széria és a Jurassic Park Oscar-díjas effektmesterének hátborzongató teremtményével (a ’78-as Halloween után ismét) örökre beírta magát és horrorfilm nagy könyvébe. Az idén 35. születésnapját ünneplő film kitűnő minőségű, digitálisan restaurált kópiáról, a Pólus Mozi frissen felújított nagytermének 120 m2-es mozivásznán borzolja majd a horror rajongók idegeit. A vetítés után beszélgetés vendége Zsótér Dániel „Indi”, a 24.hu filmkritikusa.

A szintén 10 részesre tervezett„Modern klasszikusok” sorozat következő részei is hasonlóan kultikussá vált alkotások a m aguk műfajában. 2018. január 15-én a Harrison Ford által megformált régészprofesszor-kalandorért szoríthatnak a filmklub nézői Steven Spielberg 4 Oscar-díjjal jutalmazott kalandfilmjében: érkezik az 1981-ben készült Indiana Jones és az elveszett frigyálda fosztogatói, majd beszélgetés a filmről filmről Zolyval, az Otherworld magazin filmkritikusával, február 12-én pedig Brian de Palma 1983-ben készült gengszertfilmje, A sebhelyesarcú zárja a filmklub első etapját, a fiatal és kíméletlen Al Pacino-val a főszerepben.

A vetítéseken a helyszínen kapható filmklub tagsági kártyával lehet részt venni. További részletek a mozi Facebook-oldalán a http://facebook.com/PolusCenterMozi címen olvashatók.