Csodavárás a macskaköveken – Békebeli advent Óbudán

Sokat tűnődtem azon, hogy vajon mi teszi olyan különlegessé az ünnepvárás heteit Óbudán? Az első gyertyagyújtáskor, az első adventi hétvégén megint megkaptam rá a választ. Ahogy a nap alkonyatba fordult, és a macskaköveken megcsillant a gázlámpák meleg sárga fénye, vidám tömeg morajlása kísérte a karácsonyi fénygirlandok ünnepélyes megnyitóját. Almáspite ízű forralt bor kortyolgatása mellett lehetett elvarázsolódni a Muzsikás együttes és Petrás Mária gyönyörű adventi koncertjén, bámulni a jégpályán suhanó elbűvölő jégtáncosokat, elvegyülni a minden földi jóval kecsegtető gasztrosétányon, megpihenni a monumentális és rendhagyó karácsonyfa előtt.

December 3-án szombaton hivatalosan is megnyílt Budapest legbájosabb, legbensőségesebb és leghangulatosabb karácsonyi vására, és ezzel kezdetét vette az Advent Óbudán programsorozat.

Békebeli hangolódás az ünnepre

De mi a titok, ami oly vonzóvá teszi az eldugott kis romantikus városrész ünneplését? Hogyan lehet, hogy évről évre egyre jobb, szebb és gazdagabb programkínálattal állnak elő, és mégis megőrzik azt a családias hangulatot és tiszta hangot, ami annyira elveszett mára már minden kommerciális karácsonyi vásárból?

Az itt lakó emberekben lappang a titok. Valami olyasféle aktivitás és jól értelmezett alkotó patriotizmus lengi be a városrészt, ami nagyon kevés helyen található meg már Budapesten. Az itt élők szívükön viselik a lakóhelyük sorsát, az itt dolgozó programszervezők pedig lankadatlan kreatív szellemmel egyengetik a helyiek kulturális és közösségi életét. Így születik meg minden évben ez a kuriózumnak számító, mégis hagyományteremtő és tisztelő rendezvénysorozat, az Óbudai Advent.

Innen senki nem akar hazamenni

A vásár előtt kisállat simogató várja a gyerekeket, beljebb pedig bűbájos carusel forog a kicsik és nagyok nagy örömére. A hagyományos karácsonyfa helyett idén a népszerű és okö-tudatos Hello Wood fenyő áll a bejáratnál. A 16 méter magas, 40 tonna tűzifából felépített rendhagyó fa később a rászoruló családok otthonába visz majd meleget. A harsány glamúrtól és csillogástól mentes díszítés kimerül apró, sok ezer darab fehér színű kis égőben, ami végigfut a vásáron, ízléses szcénát keretezve a jégkorcsolyapálya és a városháza köré is. A gasztrosétány korrekt árakkal és egyedi ízekkel és aromákkal várja az éhes-szomjas látogatókat, a kézműves vásár pedig válogatott szépségekkel kedvez azoknak, akik a vásárból kívánják beszerezni ajándékaikat a szeretteiknek. Ha Szindbád élne, örömmel nézelődne most bundás gallérú kabátjában és fekete kalapjában egy pohár aromás forralt bor mellől, fürkészve a jó hangulatú embertömeget. Így is itt van köztünk, nem csak a szelleme, hanem markáns szobra is az Esernyős előtt. Megelégedéssel töltené el ez a fajta karácsony, abban biztos vagyok.

Pazar volt a megnyitó után tartalmas szórakozás

Amit itt nem hagynak veszni, az a hagyomány. Az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontnál még igazi nyomtatott újságot vehetsz a kezedbe, és beleszagolhatsz a nyomdafesték semmivel össze nem téveszthető finom illatába. Ha átfáztál a vásárban, forró teát kortyolgatva csodálhatod meg a modern galériában a kortárs képzőművészet illusztris személyeinek alkotásait. Ha kedved van, korcsolyázhatsz egyet a pályán, miközben a magyar kulturális és szellemi élet színe-java ad koncertet vagy műsort a melletted lévő kisszínpadon. Ha alkotni vágysz kicsit, bevackolhatsz az Esernyősbe, ami igazi kulturális térként működik, és az Adventi Szöszmötölőben kisütheted a saját mézeskalácsodat, vagy gyertyát önthetsz méhviaszból. Lesz majd Betlehem is, nem csak a gyönyörűen egyszerű és rusztikusan bájos fából készült a sétányon, hanem igazi életnagyságú és élőszereplős is. Az egész rendezvény kutyabarát, mi több, az idei egyik adománygyűjtés a Dr. Rex Kutyás Egyesületet támogatja.

A legszínvonalasabb programokból válogattak

Az Advent Óbudán rendezvénysorozat december 23-ig tárt karokkal, szívélyes vendéglátással és felejthetetlen élményekkel várja a hangulatos kis Főtérre látogatókat. Krúdy és Szindbád letűnt békés világának kedélyes polgáris és családi karácsonyát élheti itt át mindenki. A második adventi hétvégén olyan illusztris vendégekkel lehet hangolódni, mint a Budapest Ragtime Band, vagy a kelta zenét bemutató MÉZ együttes. Harmadik héten érkezik a Hot Jazz Band és a Misztrál. Közel a karácsonyhoz pedig koronát tesz a már eddig is megszokott színvonalas program kavalkádra a Kaláka. Óbuda megint megadja mindazt, ami a régi letűnt karácsonyok esszenciáját jelenti.

Szerző, fotók: ArtNews.hu